Nieuws uit Friesland van 20 april | EMA ziet bloedproblemen als zeldzame bijwerking vaccin Janssen en hoe komt het met de versoepelingen?

EMA ziet bloedproblemen als zeldzame bijwerking vaccin Janssen ANP

Trombose en een tekort aan bloedplaatjes moeten worden beschouwd als zeer zeldzame bijwerkingen van het coronavaccin dat door het Nederlandse bedrijf Janssen is ontwikkeld. In de bijsluiter van het vaccin moet daarom een waarschuwing worden opgenomen voor de zeer kleine kans op deze ernstige bloedproblemen. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Tot die conclusie is het veiligheidscomité van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) gekomen. Het EMA zegt er wel meteen bij dat de voordelen van het vaccin nog altijd zwaarder wegen dan de risico's .

Het comité heeft nader onderzoek gedaan naar acht meldingen uit de Verenigde Staten over mensen die kort na hun coronaprik werden getroffen door een gevaarlijke combinatie van trombose (stolselvorming) en een te laag aantal bloedplaatjes. Eén vrouw overleed door bloedstolsels in haar hersenen. In totaal hebben bijna 7 miljoen Amerikanen het in Leiden ontwikkelde vaccin gekregen.

Ook versoepelingen voor theorie-examen, begrafenissen en markten

Rijexamenkandidaten kunnen vanaf 28 april weer bij het CBR terecht voor het theorie-examen. Ook komen er versoepelingen voor markten, waar behalve eten ook weer kleding en spullen verkocht mogen worden. Bij uitvaarten mogen straks weer 100 in plaats van 50 mensen komen.

Eerder werd al bekend dat het kabinet het aandurft om ondernemers weer toe te staan hun caféterrassen en niet-essentiële winkels te heropenen. Winkels mogen tot acht uur ’s avonds open blijven, terrassen tot zes uur. Per tafel mogen er slechts twee gasten zitten , tenzij ze tot hetzelfde huishouden behoren.

De persconferentie over de coronamaatregelen is vanavond om 19.00 uur live te volgen op LC.nl.

Philips Drachten produceert 100 miljoenste mesje van OneBlade

In Drachten heeft Philips het 100 miljoenste mesje geproduceerd van de OneBlade, een scheerapparaat dat al direct na zijn introductie een succes werd . De 45 productielijnen in de fabriek van Drachten zijn jaarlijks goed voor enkele miljoenen scheerapparaten. De OneBlade, een baardtrimmer, styler en scheerapparaat in een, is een verhaal apart. Mannen kunnen er zowel hun baardgroei als lichaamshaar mee beteugelen.

Philips lanceerde zijn nieuwe ‘scheerwonder’ in 2016. Anderhalf jaar later passeerde de OndeBlade al zijn eerste mijlpaal: een jaaromzet van 100 miljoen euro was gehaald. Vorige week was er opnieuw zo’n moment: in Drachten was het 100 miljoenste mesje van de productielijnen gekomen.

Ferry de Haan nieuwe technisch manager SC Heerenveen

SC Heerenveen is in een zoektocht naar een nieuwe technisch manager uitgekomen bij Ferry de Haan. De 48-jarige De Haan, momenteel algemeen directeur bij Excelsior, moet de opvolger worden van Gerry Hamstra in het Abe Lenstra-stadion.De Haan had al eerder de kans om Excelsior te verlaten. Zo dong Feyenoord twee jaar geleden naar zijn diensten, nadat Excelsior was gedegradeerd. De Haan bleef Excelsior toen echter trouw .

Nu heeft Heerenveen dus wel succes. De club zocht na het tumultueuze vertrek van Gerry Hamstra naar een nieuwe technisch manager. Al snel werd duidelijk dat de club met één externe kandidaat sprak. Michel Jansen, momenteel actief als hoofd jeugdopleidingen bij de club, wilde ook graag het takenpakket van Hamstra overnemen. De clubleiding van Heerenveen richtte de pijlen echter op De Haan.

Corona-uitbraak bij interne geneeskunde in Tjongerschans onder controle: afdeling weer open

De afdeling interne geneeskunde in ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen is weer open. Sinds vorige week gold er een opnamestop omdat één patiënt en vier medewerkers besmet waren met het coronavirus. Uit grootschalig testonderzoek kwamen nog drie besmettingen naar voren .

En verder in het nieuws:

* De provincie Fryslân heeft twee ton uit het Waddenfonds Fryslân toebedeeld aan Green Shipping Wadden, het programma voor de verduurzaming van de scheepvaart .

* Aandeelhouders provincie Fryslân en de gemeente Heerenveen moeten per jaar ruim 8 ton bijleggen om ijsstadion Thialf in de benen te houden.

* Een 41-jarige man uit Leeuwarden is dinsdagmiddag aangehouden nadat hij iemand bedreigd zou hebben met een zwaard .

Tip van de redactie:

* In 2020 nam het aantal fysieke winkelvestigingen in Friesland met 59 af. Volgens cijfers van het CBS waren er op 1 januari van dit jaar in Nederland bijna 900 (fysieke) winkels minder dan een jaar geleden. Bekijk hier hoeveel dat er waren in jouw gemeente .

* Het is even iets minder gezellig in Langweer. Want wat is een oude polder waard? Is het een prima plek voor 199 nieuwe vakantiehuisjes? Of juist niet? Veel dorpsbewoners genieten van het laaggelegen greppelland. Toch is er geen betere plek voor een nieuw vakantiepark, vindt de plaatselijke recreatie-ondernemer Bauke Jonkman.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Dagoverzicht