Nieuws uit Friesland van 19 april | Versoepelingen op komst en GGD prikt 'schrijnende gevallen' die door huisartsen zijn aangedragen

GGD gaat schrijnende gevallen prikken. ANP

De terrassen kunnen waarschijnlijk vanaf 28 april onder voorwaarden weer open, en de avondklok wordt afgeschaft. Dat zal vermoedelijk de boodschap zijn van het kabinet op de persconferentie dinsdag. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Na de mogelijke versoepelingen per 28 april moeten niet alleen politie en boa’s verantwoordelijk zijn voor de handhaving van de coronaregels in de omgeving van de winkels en de terrassen. Aan de verruiming voor winkels en heropening van de terrassen zitten daarom scherpe voorwaarden op dat vlak, zo melden betrokkenen. Aan terrastafels mogen maar twee mensen zitten als ze niet tot hetzelfde huishouden behoren.

Willen niet-essentiële winkels straks weer zonder afspraak klanten kunnen ontvangen, dan geldt waarschijnlijk een maximum van 1 klant per 25 vierkante meter. Grote winkelcentra moeten stewards inzetten om wachtende klanten te wijzen op de regels en rijen buiten de winkel in goede banen te leiden.

Winkels met meer dan 10 klanten moeten een ’zichtbaar deurbeleid’ voeren: het tellen van winkelmandjes is daarvoor niet genoeg. Ook cafés worden medeverantwoordelijk voor de handhaving van de coronaregels rondom hun terrassen. Zoals er nu uitziet, mogen de terrassen aanvankelijk slechts van 12 tot 18 uur geopend zijn. Per tafel mogen maximaal twee mensen uit verschillende huishoudens zitten, of meerdere personen uit hetzelfde huishouden.

GGD gaat 'schrijnende gevallen' prikken

GGD Fryslân gaat ‘schrijnende gevallen’ die door huisartsen zijn aangedragen prikken met coronavaccins die tegen het einde van de dag nog over zijn. Die kwetsbare gevallen kunnen een oproep krijgen om ‘s avonds een prik te halen. Per dag zal het in Friesland om zo’n twintig restvaccins gaan .

Vorige week riep de GGD Fryslân nog op om niet naar hun afsprakenlijn te bellen zonder uitnodiging of zonder afspraak naar de vaccinatiecentra te komen. Huisartsen mogen een lijstje met vijf van hun meest schrijnende gevallen in het patiëntenbestand inleveren bij de GGD.

Nieuw strijdplan brandweer voor accubranden

Accubranden zullen steeds vaker voorkomen. De Friese brandweer moet zich hierop voorbereiden en een ander ‘aanvalsplan’ gebruiken.

‘Benader zo’n incident als een gaslekkage, niet als een brand’, tipt het Team Brandonderzoek Noord-Nederland (TBO Noord). ‘Explosiegevaar ligt op de loer, ook al zie je geen vieze rook en lijkt er weinig aan de hand. Doe eerst een gasmeting op afstand en ventileer zo mogelijk.’

TBO Noord, een samenwerkingsverband van de drie noordelijke brandweerkorpsen, geeft dit advies na onderzoek te hebben gedaan naar een heftige en ingewikkelde bootbrand in Sneek op 4 mei 2019. Het ging om een hybride plezierjacht (de Sloveense boot Carila Sis) dat werd aangedreven door een combinatie van een elektromotor en een scheepsdiesel.

Vrees voor nieuwe uitbraak vogelgriep

De vogelgriep lijkt opnieuw huis te houden onder brandganzen in het Waddengebied. Boswachter Jaap Kloosterhuis trof tientallen kadavers aan. ,,Het begon vorige week in Noord-Duitsland’’, vertelt de boswachter van het Lauwersmeer. ,,En nu is het ook hier. Ik kreeg bericht dat er bij Esumakeech honderden dode dieren zouden liggen. Zoveel heb ik er niet gezien, maar ik vond wel enkele tientallen kadavers.’’

De boswachter van Staatsbosbeheer besloot de dieren eerst te laten liggen. ,,Anders waren er duizenden ganzen op de vleugels gegaan. Dat moet je ook niet hebben.’’ Als de omstandigheden beter zijn, gaat Kloosterhuis de kadavers alsnog opruimen. In november en december gebeurde dat op grote schaal, toen er honderden dode watervogels bij de kust waren aangetroffen. Daarna werd het minder.

Woningen ontruimd vanwege gaslek in Leeuwarden

Woningen aan de Harlingerstraatweg in Leeuwarden zijn maandagmiddag ontruimd vanwege een gaslekkage in de straat. De weg werd afgesloten, dus wordt verkeer dat de stad in wil omgeleid bij de stoplichten ter hoogte van Crystalic, daardoor ontstond een file. De lekkage is inmiddels verholpen.

Flapbrug terug in Baard

Na negentig jaar heeft het dorp Baard zijn ‘flapbrug’ weer terug. De nieuwe stalen ophaalbrug met historische vormgeving werd gisteren geplaatst.

Tot 1933 had het dorp op deze plek in de Dekemawei een ophaalbrug, die destijds de ‘flapbrug’ werd genoemd. Daarna kwam er een basculebrug die na bijna negentig jaar niet meer aan de eisen voldeed.

Op verzoek van het dorp keerde het oude model terug, maar dan wel in staal uitgevoerd. Dekema Brêge luidt de nieuwe naam, bedacht door de inwoners. De doorrijhoogte is 5 meter, de breedte is hier 3 meter.

En verder in het nieuws:

* In Morra en Lioessens krijgt de 4 mei herdenking dit jaar een andere vorm: een wandeltocht langs huizen waar leden van het verzet of onderduikers woonden .

* Noardeast-Fryslân organiseert een extra raadsvergadering over de aanstaande nieuwe miljoenenbezuinigingen. De datum is nog niet bepaald .

* 199 nieuwe geregistreerde besmettingen in Friesland

Tip van de redactie:

* SC Cambuur promoveerde officieel naar de eredivisie. Hoe kijken ze bij de club en gemeente terug op het volksfeest dat losbarstte op het Cambuurplein? Hoe kan het kampioensfeest, dat een kwestie van tijd lijkt, straks worden gevierd ?

* Door kinderen beter te controleren in de nek en onder het hoofdhaar kan voorkomen worden dat ze mogelijk ‘Lyme’ ontwikkelen. Maar hoe herken je nou eigenlijk een tekenbeet?

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Dagoverzicht