Nieuws uit Friesland van 17 en 18 april | Promotie Cambuur ook officieel en opvallend veel Friese bouwaanvragen in 2020

FOTO HENK-JAN DIJKS Foto: Henk Jan Dijks

Vrijdagavond voetbalde Cambuur zich de eredivisie in. Dat en het daaropvolgende supportersfeest hielden de gemoederen dit weekend danig bezig. ,,Het promotiefeest is geen vrijbrief”, waarschuwt burgemeester Buma. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 48 uur.

Het is zaterdag, de dag na de 4-1 tegen Helmond Sport en de ontlading van bijna 12 maanden opgekropte frustratie. Wiebe Woudstra, fervent Cambuursupporter: ,,Het is baden in een geluksgevoel. Ik zat bij mijn goede vriend Fred, met wie ik altijd samen in het stadion zit. Het afgelopen jaar keken we elk thuis en hadden we contact via WhatsApp. Ik omschrijf het afgelopen seizoen als 100 keer ‘hoppa’. Elke keer als Cambuur scoorde appten we elkaar: ‘hoppa’. 100 keer hoppa, het is eigenlijk onvoorstelbaar .’’

Naast de duizenden supporters die vrijdagavond een feestje in hun woonkamer vierden, trok een groep van zo’n tweeduizend mensen naar het Cambuurplein. En daar wringt de schoen, want de coronamaatregelen gelden nog altijd. ,,Niet verstandig, maar dat kan iedereen zien”, reageert het Medisch Centrum Leeuwarden.

Hoewel mensen geen anderhalve afstand bewaarden, met veel meer dan de toegestane twee buiten waren en de avondklok negeerden, trad de politie evenwel niet op. ,,Ik heb gezien dat het aantal mensen zo groot was, dat het niet zinvol is om tien agenten met een bonnenboekje te laten handhaven”, legt de Leeuwarder burgemeester Sybrand Buma uit. ,,Ik hoor wel bij die mensen in Nederland die zich verbazen over de grote aantallen op het plein.” Lees hier het volledige interview met Buma (PREMIUM),

De Cambuurspelers prijzen intussen de fans voor de manier waarop de promotie werd gevierd. ,,Complimenten voor iedereen’’, zei Schouten. ,,Toen de trainer zei dat ze naar huis moesten gaan, was het plein binnen een half uur leeg. Geen rellen, geen gekkigheid, prachtig.’’ Na het uitzinnige feest op vrijdag werd de officiële promotie een dag later voor kennisgeving aangenomen bij SC Cambuur.

Hûs en Hiem is in 2020 ‘overladen’ met bouwaanvragen

Coronajaar 2020 leverde opvallend veel Friese bouwplannen op. Vanaf november werd adviescommissie Hûs en Hiem zelfs ,,overladen’’ met aanvragen. Dit schrijft directeur Marc Visser in zijn jaarverslag. ,,Terwijl bij de corona-uitbraak in Nederland forse economische krimp werd verwacht zijn de productiecijfers van Hûs en Hiem in 2020 verrassend te noemen.’’

De adviesorganisatie kreeg vorig jaar 3540 nieuwe adviesaanvragen binnen. Dat waren er iets meer dan de 3409 van 2019. Tot het najaar van 2020 ging het overigens opvallend vaak om kleine verbouwingen. Dit veranderde in de extra golf aanvragen vanaf november. Nu zaten er ook veel grotere bouwaanvragen bij. Hier ligt vermoedelijk een verband met de landelijke invoering van ‘bijna energieneutrale gebouwen’ (Beng). Een deel van de bouwers hoopte voor 1 januari mogelijk nog onder de oude soepeler regels te kunnen vallen.

De drukte bij Hûs en Hiem hield overigens ook aan in de eerste drie maanden van 2021. Lees hier verder .

Tytsjerksteradiel vreest aardbevingen door nieuw plan gaswinning

Tytsjerksteradiel zoekt naar mogelijkheden om het plan voor extra gaswinning bij Burgum te keren. De vrees is dat er aardbevingen komen.

Energiebedrijf Vermilion wil tot 2050 11,5 miljard kuub extra gas uit de grond halen bij Burgum. De bodemdaling zou daarmee op maximaal 32 centimeter kunnen uitkomen. Nog zorgwekkender is dat er ook aardbevingen kunnen ontstaan die schade kunnen veroorzaken aan gebouwen.

De gemeenteraad kreeg donderdagavond informatie over het plan van twee eigen ambtenaren. Die vertelden dat Vermilion dieper wil boren, waardoor er een groter risico is op trillingen. De mogelijkheid bestaat dat er bevingen plaatsvinden met een magnitude van maximaal 3,8 op de schaal van Richter. De ambtenaren meldden dat de kans daarop volgens Vermilion kleiner dan 19 procent zou zijn. Lees hier verder .

Verder in het nieuws

* Friese overheden willen geen al te hoge ambities voor de opwekking van zonne- en windenergie in 2030. Ze houden het bij projecten die sowieso wel gaan lukken. ,,We dogge it net op syn alve-en-tritichst, mar dogge it júst sa om gjin flaters mei de omjouwing te meitsjen”, stelt gedeputeerde Sietske Poepjes. Het is volgens haar ,,realistysk en yn balâns mei Fryslân”.

* Zaterdagavond smeulde het vuur bij snoepfabriek CCI in Drachten nog altijd na. Er kwam 48 uur na de grote brand dusdanig veel rook vrij bij de restanten van de snoepfabriek dat een voorbijganger de meldkamer belde. De brandweer repte zich naar de plek om smeulbranden te blussen.

* In de categorie dierennieuws: aan webcambeelden en filmpjes te zien lijken er dit weekend (of net daarvoor) jonge zeearenden uit het ei gekropen te zijn in De Alde Feanen en Koudum. Op beide plaatsten is een nest, waarbij het lijkt of de moeders hun kuikens te eten geven.

Tips van de redactie

* Geen lees- maar een luistertip: de nieuwste PodKast van Syb van der Ploeg en Steven de Jong staat online. In de podcastserie bespreken de mannen hun leven en de toestand in de wereld. Piter Wilkens is te gast. Na vijf jaar komt de muzikant met een nieuwe plaat, dit keer op vinyl.

* Het groeiende aanbod van jeugdzorg schept een deel van de vraag, signaleren de Friese gemeenten. Ze zijn de grip op de kosten kwijt. Ingrijpen is bittere noodzaak.

* Opnieuw vocht Sanne Vermeer zich op het EK naar brons, wat opnieuw de vraag opwierp of het olympisch ticket in de klasse tot 63 kilo niet te vroeg is uitgedeeld. ,,Ik wílde winnen, het móest niet, dat gevoel is fijn.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Dagoverzicht