Nieuws uit Friesland van 16 april | Directeur snoepjesfabriek na brand: 'Dit is een zwarte dag' en corona-uitbraak onder woongroep met gevaccineerde dementerenden in Smallingerland

FOTO NOORDERNIEUWS

Na de brand die een deel van snoepjesfabriek CCI in Drachten verwoestte, maakt directeur Alfred Attema de balans op: ,,Alles staat nu in het teken van: hoe gaan we verder?’’ Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

,,Dit is ferskriklik. Dochs in lytse ramp.’’ Donderdagavond draaide Reimer van Ruiten nog een dienst in snoepjesfabriek Continental Candy Industries (CCI) in Drachten, vrijdagochtend werd hij wakker met het nieuws dat een deel van het complex ‘s nachts afgebrand was. Met z’n vrouw Sijke, die schoonmaakt in de fabriek, is hij direct naar de rampplek gefietst. Daar stonden al veel van zijn collega’s naar de nablussende brandweerlieden te kijken. Allemaal flink aangeslagen. ,,Der binne in hiele protte dy’t der al jierren wurkje’’

Die betrokkenheid van het personeel, heeft directeur Alfred Atttema van CCI veel goed gedaan. ,,Dit is een zwarte dag. Dit wil je niet meemaken als je een productiefabriek hebt’’, zegt hij vrijdagmiddag in de auto op weg naar weer een crisisberaad. ,,Alles staat nu in het teken van: hoe gaan we verder? Hoe krijgen we de productie zo snel mogelijk weer up and running? Aan het einde van de dag zal het besef van wat er is gebeurd nog wel indalen, denk ik.’’

Corona-uitbraak onder woongroep met gevaccineerde dementerenden in Smallingerland

Achttien van de 20 bewoners van een woongroep met dementerenden in Smallingerland zijn besmet geraakt met het coronavirus. Zij liepen het virus op minstens een week nadat ze waren gevaccineerd.

Naast de bewoners zijn ook twee medewerkers van de woongroep besmet, meldt GGD Fryslân. Eén van de mensen met dementie is overleden. Uit privacy-overwegingen maakt de GGD niet bekend om welke woongroep het gaat.

,,Je ziet weer dat je nog nauwelijks beschermd bent in de eerste dagen na een vaccinatie. Pas veertien dagen na de tweede prik geeft een vaccin maximale bescherming”, benadrukt GGD-woordvoerder Jan Arendz. Maar ook dan kun je nog het coronavirus oplopen .

Consument moet vanaf juli betalen voor toegangstest

Vanaf juli moeten consumenten betalen voor een coronasneltest als ze die laten afnemen om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld de horeca of een culturele instelling. Dat staat in een wetsvoorstel over toegangstesten, waarmee het kabinet vrijdag heeft ingestemd.

De komende tijd wordt gewerkt aan de infrastructuur om het toegangstesten mogelijk te maken door heel Nederland. Tot juli draagt de overheid dus de kosten . Daarna wordt van de burger een bijdrage gevraagd.

Het ministerie verwacht dat die bijdrage uitkomt op 7,50 euro per sneltest, maar dat is niet in beton gegoten. De gemiddelde kosten voor een sneltest zijn 30 euro, en vanaf juli draagt het ministerie nog 22,50 euro per sneltest bij, rekent een woordvoerder van het departement voor.

Promoveert Cambuur officieus?

Het is D-day voor Cambuur. Promotie is voor de Leeuwarders vanavond bij winst op Helmond Sport vrijwel zeker. Cambuur heeft nog drie punten nodig om officieus zeker te zijn van de eredivisie. En dat officieus heeft een erg officieel randje, want Cambuur heeft een positief doelsaldo van meer dan 40 doelpunten ten opzichte van de concurrentie. Die gaat dat logischerwijs nimmer inhalen. Vanavond om 20.00 uur begint Cambuur aan het thuisduel met Helmond. Dit is te volgen in een liveblog op deze site . Na afloop zullen we uitgebreid verslag doen van dit officieuze promotieduel.

Recordaantal prikken gezet en iets minder besmettingen in Friesland

GGD Fryslân heeft afgelopen week met 17.374 prikken een recordaantal coronavaccinaties gezet. In totaal zijn er in Friesland nu tussen de 150.000 en 180.000 inentingen gedaan, schat de gezondheidsdienst in.

Qua coronabesmettingen werden er voor de derde week op rij iets minder inwoners van Friesland positief getest op het coronavirus , 1462 in totaal. Dat is een kleine 5 procent minder dan de voorgaande week. Het aantal gemelde doden is na acht weken van dalingen wel voor het eerst weer gestegen, van vier naar zes.

Heinze Bakker (79) werd een bekende Nederlander: ‘Dat wie de skaadkant fan myn fak’

Dat de vrijdag overleden Heinze Bakker uiteindelijk een van gezichten van Studio Sport zou worden, dat paste eigenlijk niet bij de bescheiden boerenzoon uit Koartsweagen (bij Gorredijk).

Hij was bijvoorbeeld niet zo brutaal als Mart Smeets , zijn directe collega in Hilversum. Haantjesgedrag was hem vreemd, vertelde hij eind 2019 nog in een interview in deze krant.

Man (36) krijgt 10 jaar cel voor doodsteken echtgenote in Oppenhuizen

De 36-jarige man uit Eritrea die op 23 april vorig jaar in zijn woonplaats Oppenhuizen zijn echtgenote (32) met meerdere messteken om het leven heeft gebracht is vrijdag wegens doodslag veroordeeld tot tien jaar cel . De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

Net als het OM is de rechtbank van oordeel dat de man zijn echtgenote in een opwelling „vele malen en met veel kracht” met een mes heeft gestoken. De rechtbank sprak van „excessief geweld”. „Het kan niet anders dan dat de verdachte in razernij heeft gehandeld”. De man heeft volgens de rechtbank geen inzicht willen geven in de achtergrond en de omstandigheden van de geweldsuitbarsting.

Ook de laatste container van de Baltic Tern is nu uit zee gevist

De vijfde en laatste container die vorige week woensdag boven Ameland overboord sloeg van containerschip Baltic Tern is vrijdagochtend in delen binnengebracht in de haven van Terschelling.

De container was al eerder gelokaliseerd. Donderdag werden door een bergingsschip al tientallen rollen papier aan wal gebracht, afkomstig uit overboord geslagen containers. Rijkswaterstaat heeft na het incident met de Baltic Tern de reder van het schip de verplichting opgelegd om de verloren containers te lokaliseren en te bergen.

En verder in het nieuws:

* Het ene na het andere record sneuvelt dit seizoen bij SC Cambuur. Voormalige spitsen Willem van der Ark en Ad van der Wiel verwachten dat nieuwe records een kwestie van tijd zijn .

* Een straatfestival via een scherm, dat zien ze bij het Fries StraatFestival niet zitten, dus wordt het festival verplaatst naar 16 tot en met 19 september , in de hoop dat het straattheater dan wel weer van dichtbij beleefd kan worden.

* Twee keer per week ronken maaitrekkers door de wijk Franeker West om het vele groen te kortwieken. Dat kan slimmer en leuker, denkt de wijk. Die wil een grasmaaier op vier poten: een eigen buurtschaap.

Tip van de redactie:

* Het vele beeldbellen tijdens corona zorgt voor extra drukte bij cosmetisch artsen. Want urenlang naar jezelf kijken, kan een hoop uiterlijke frustraties opleveren .

* Vocaal vuurwerk bij OG3NE tijdens testevent in De Harmonie, probeer dan maar eens op je plek te blijven zitten .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Dagoverzicht