Nieuws uit Friesland van 13 mei | SC Heerenveen straalt helemaal niets uit en brandweer trekt basketbalpaal omver om vogels te redden

Henk Veerman ziet het somber in. FOTO ANP

Nog een laatste competitiewedstrijd tegen Sparta en dan zit het seizoen voor SC Heerenveen erop. De 3-1 nederlaag bij FC Emmen betekent dat de ploeg van Johnny Jansen de play-offs kan vergeten. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Zeker is ook dat Heerenveen dit seizoen onder Heracles eindigt. Vraag is alleen nog of dit gat één of twee plekken bedraagt. Dat maakt uiteindelijk het verschil voor een paar ton aan tv-gelden. Maar goed, dat bedrag is een futiliteit, in het licht van dit ronduit slechte seizoen.

Het duel met FC Emmen, strijdend om rechtstreekse handhaving, paste feilloos in dat beeld. Heerenveen speelde, net als tegen PSV en FC Utrecht, met vijf verdedigers. De openingsfase was weliswaar aardig, maar vervolgens ging het helemaal fout voor Heerenveen op de Oude Meerdijk .

De afvalhal van Omrin in Leeuwarden is compleet verwoest

Afvalverwerker Omrin verwacht dat het negen maanden tot een jaar kan duren voor er weer een nieuwe overslaghal aan de Greunsweg in Leeuwarden staat. De hal, die vol oud papier en grof huishoudelijk afval lag, is woensdagavond door een grote brand compleet verwoest. De overslaghal was vijftig bij honderd meter groot. De brandweer had de hele nacht nodig om de vlammenzee uit te krijgen en was nog een flink deel van Hemelvaartsdag bezig met nablussen .

Omrin-personeel haalt met shovels al het natgespoten afval weg. Dat wordt naar de locatie in Heerenveen gebracht. Een tijdrovende klus, en daarom is de naastgelegen milieustraat vrijdag en zaterdag dicht. Er stonden ongeveer driehonderd reserveringen gepland. ,,Mensen die zouden komen, worden via de mail benaderd’’, zegt Omrin-woordvoerder Jelmar Helmhout. Zij kunnen in Grou en Stiens terecht. ,,We plannen het zo in dat de meesten daar terecht kunnen.’’ Maandag hoopt Omrin weer bezoekers voor de milieustraat te kunnen ontvangen.

Brandweer in Drachten trekt basketbalpaal in speeltuintje omver

De brandweer van Drachten heeft donderdagmiddag vijf spreeuwen bevrijd, die in een basketbalpaal bij het speeltuintje aan de Zool vast zaten. De spreeuwen hadden een nestje gebouwd in de holle paal en konden via de achterkant van het bord waar de basket aan hing, naar binnen. Omwonenden wisten van het nestje, maar zagen dat het - vermoedelijk door de wind - inmiddels wel erg scheef hing. De vogels zijn naar beneden gegleden en zaten vast in de paal. Bewoners belden de dierenambulance.

De conclusie was helder: om de vogels te redden, moest de paal uit de grond worden getrokken . Flink wat brandweermannen waren opgetrommeld en ook buurtbewoners hadden zich verzameld om het opmerkelijke tafereel te aanschouwen. Na ongeveer een half uur konden de spreeuwen worden bevrijd. Vijf vogels vlogen de lucht in. In het nest lag nog een eitje. De gemeente zal de paal op een later moment weer terugplaatsen. ,,Het was een leuke samenwerking met de brandweer’’, aldus Frans. ,,We hebben wel gelachen. Het is ook weer wat anders dan een dikke brand.’’

Scholenstichting De Greiden moet 300.000 euro fusiegeld terugbetalen

Christelijke scholenstichting De Greiden moet toch 300.000 euro ten onrechte verkregen onderwijsgelden terugbetalen aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, zo bleek woensdag uit een einduitspraak van de Raad van State .

Die stelt de minister in hoger beroep alsnog in het gelijk. Eerder droeg de Groningse bestuursrechter de minister op om 314.000 euro scholenfusiebijdrage aan de scholenstichting in Bolsward uit te keren. De Raad draaide die uitspraak woensdagweer terug. Volgens de hoogste bestuursrechter heeft De Greiden geen recht op het geld.

'Wy sille en moatte hjir greidefûgels hâlde'

Als alle boeren een stukje van hun land ‘gewurde litte’, helpt dat de weidevogels . Daarvan zijn provincie, vogelwachters en landbouworganisaties overtuigd. Het wemelt van de weidevogels tussen het spoor bij Boksum en de Heak om Leeuwarden. Jenneke Andreae geniet. ,,Al dy moaie lûden fan de fûgels”, zegt ze. ,,Dan witst dat it maaitiid is.”

Haar man Minno vertelt dat er hier twaalf kievitenkoppels zijn geteld en bovendien zeventien grutto- en tien tureluurparen. De vogels gedijen hier omdat het weiland voor 1 juni niet wordt gemaaid.

En verder in het nieuws:

* Aan de Melkweg in Lemmer is een koolmeesnestkastje kapotgemaakt . Dat zegt de Vogelwacht Lemmer-Eesterga-Follega.

* Provinciale Staten werden woensdagmiddag bijgepraat over de luchtruimherziening, waarin het Noorden als militair vlieggebied wordt aangewezen. Zorg is er vooral over het geluid .

* Bij Zwarte Haan is de brandweer woensdagmiddag in touw geweest om een ree te bevrijden die daar het wad was opgelope n.

Tip van de redactie:

* Experts reageren opgelucht op de grootste daling van het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen sinds 1 januari. Het toont voor hen aan dat het nu echt de goede kant opgaat . „We kunnen nog sneller versoepelen”, betoogt viroloog Louis Kroes zelfs.

* De breuk tussen Thierry Baudet en Wybren van Haga was een kwestie van tijd geworden . De uitslag van de verkiezingen verraste niet alleen vanwege het feit dat FvD acht zetels had gewonnen. Dat de nummer twee Van Haga op eigen kracht honderdduizenden stemmen had binnengesleept, legde bloot dat het leiderschap van Baudet niet vanzelfsprekend hoefde te zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Dagoverzicht