Nieuws uit Friesland van 13 januari | Generale repetitie vaccinatiecentrum Leeuwarden goed verlopen

Een van de vrijwilligers ontvangt een fictieve prik in zijn rechter bovenarm. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

De generale repetitie met vrijwilligers die worden gevaccineerd zonder dat er echt een prik is gezet, is goed verlopen. Vrijdagochtend gaat het vaccinatiecentrum in Leeuwarden open. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Extra stoelen op wachtplekken en artsen achter spatschermen die voor de verstaanbaarheid beter het mondkapje kunnen afzetten. Dergelijke details ter verbetering komen aan het licht bij de dry run die woensdag door GGD Fryslân wordt doorlopen in het nieuwe vaccinatiecentrum in beurscomplex WTC.

loading

170 nieuwe geregistreerde besmettingen op woensdag en iets minder druk in ziekenhuizen

Het RIVM meldde woensdag dat er in het voorbije etmaal in Friesland 170 vastgestelde coronabesmettingen zijn bijgekomen. Dinsdag waren dat er 158. In totaal is nu bij 17757 Friezen het virus gevonden. Het aantal geregistreerde sterfgevallen steeg met 2. In totaal zijn nu 206 Friezen overleden als gevolg van het virus.

Woensdagochtend lagen op de intensive cares van de Friese ziekenhuizen 30 patiënten met covid-klachten. Dat zijn er twee minder dan tijdens het vorige meetmoment, afgelopen maandag. Op de verpleegafdelingen daalde het aantal patiënten met covid-klachten van 57 op maandag naar 55 op woensdag.

Een deel van de patiënten komt uit andere delen van het land. Het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland houdt deze verdeling alleen bij op Noordelijke schaal. In de ziekenhuizen van Drenthe, Friesland en Groningen liggen in totaal 26 patiënten van buiten de regio op een verpleegafdeling en 28 op een intensive care.

Zonder de dinsdag overleden makelaar Jan Boomsma was Post Plaza in Leeuwarden er nooit gekomen

Jan Boomsma, de makelaar die zorgde voor behoud en hergebruik van historische Leeuwarder panden , is dinsdag overleden. Hij is 70 jaar geworden.

Zo was Jan Boomsma de stuwende kracht achter Post Plaza, het luxe hotel aan de Tweebaksmarkt in Leeuwarden, in het voormalige postkantoor. Hij liet zich daarvoor inspireren door hotel New York in Rotterdam en kreeg het, ondanks tegenwerking van de gemeente Leeuwarden die op die plaats aanvankelijk geen horeca wilde, voor elkaar. ,,Dat heeft wel vijf jaar geduurd voor het rond was’’, weet zijn zoon Feiko, de oudste van Boomsma’s vijf kinderen.

Er landen tientallen vluchten uit Engeland op Schiphol

Nederland probeert uit alle macht de opmars van de Britse woekervariant van het coronavirus een halt toe te roepen. Maar terwijl het kabinet en experts van het Outbreak Management Team zich beraden op verdergaande maatregelen zoals een avondklok, landen er elke dag tientallen vluchten vanuit het VK op Schiphol en rijden er honderden vrachtwagens vanuit Engeland de grens over.

Vrachtwagenchauffeurs, luchtvaartpersoneel, kinderen onder de 13 jaar, scheepsbemanningen, werknemers van olie- en gasplatformen en de Noordzeevissers hoeven zich niet te laten testen, waardoor er een mogelijkheid blijft dat het virus toch meereist vanuit Groot-Brittannië naar Nederland.

Cliënten en werknemers Alliade krijgen vanaf 18 januari als eersten het coronavaccin

Zorgkoepel Alliade in Heerenveen is één van de twaalf Nederlandse instellingen die al vanaf 18 januari mag beginnen met het vaccineren van cliënten en medewerkers. De bewoners en verpleegkundigen krijgen een prikje van het merk Pfizer .

Het kabinet heeft in samenspraak met brancheorganisaties twaalf grote instellingen uitverkoren met meerdere locaties waar het vaccineren vervroegd kan beginnen, meldt Zorgminister Hugo de Jonge (CDA) in zijn brief aan de Tweede Kamer.

Bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking gelden als extra kwetsbaar voor het coronavirus. Het Pfizer-vaccin moet diepgevroren worden vervoerd. Daarom is het lastig te verdelen en komen alleen grote instellingen hiervoor in aanmerking. Alliade (Talant, Meriant, Reik) heeft zo’n 7000 bewoners.

Bewoonster bedreigt verpleegster op azc Drachten met mes

Een oud-bewoonster van het azc in Drachten is woensdag bij verstek veroordeeld tot een werkstraf. De 46-jarige vrouw heeft begin oktober op het azc een verpleegkundige bedreigd met een schilmesje. De vrouw verklaarde later dat ze „boos en een beetje dronken” was toen ze de verpleegster bedreigde. De verpleegkundige hield spreekuur op het azc. De verdachte wilde medicijnen hebben, waarvan een arts eerder al had gezegd dat ze die niet meer moest krijgen. Ook de verpleegster weigerde de vrouw pillen te geven.

De verdachte gaf tegenover de politie toe dat ze het mes bewust had meegenomen om gedaan te krijgen dat de verpleegster haar medicijnen zou geven. Dat maakte het hele gebeuren „extra kwalijk” vond de officier van justitie. De vrouw is na het incident overgeplaatst naar het azc in Hoogeveen .

Verder in het nieuws:

* Een vrouw die vorige maand niet werd toegelaten in de bus, omdat ze geen geldig vervoersbewijs had, werd kwaad op de buschauffeur en spuugde haar in het gezicht .

* Om de Lycklamaweg in Wolvega rustiger te maken en de veiligheid van andere weggebruikers te verbeteren mag er vanaf 1 maart 2021 geen vrachtverkeer meer over de drukke weg rijden .

* SC Heerenveen krijgt snel de kans op herstel van de wanprestatie tegen Fortuna Sittard (1-3). RKC Waalwijk is donderdagavond in het Abe Lenstra-stadion de tegenstander.

* De kleine dorpen in Ooststellingwerf moeten het doen zonder verkiezingsbord. De gemeente kiest voor voorbedrukte borden, die nog slechts in vijf dorpen komen omdat ze veel duurder zijn.

Tip van de redactie:

* Het woord hing boven de corona-persconferentie als een zwarte wolk: Avondklok. Het synoniem klinkt nog dreigender: Spertijd. Vooralsnog blijft Nederland ervan gevrijwaard, maar hoe lang nog? Wat is het precies en waarom zou je hem invoeren? Vijf vragen en antwoorden .