Nieuws uit Friesland van 11 juni | Weer twee sneltreinen per uur tussen Leeuwarden en Groningen en MCL viert sluiten corona-afdeling

Confetti bij het sluiten van de corona-afdeling van ziekenhuis MCL in Leeuwarden. Foto: Hoge Noorden/Jacob van Essen

Feest in ziekenhuis MCL in Leeuwarden vandaag. Daar sloten de deuren van de corona-afdeling. In het ziekenhuis liggen nu nog zo weinig corona-patiënten, dat een aparte afdeling niet meer nodig is. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Met confettikanonnen en kinderchampagne vierden dertien verpleegkundigen en andere medewerkers juichend de sluiting van corona-afdeling M in het MCL. ,,Het voelt als definitief.”

Ongepland maakt Nico van der Woude uit Noardeast-Fryslân op de valreep deel uit van de korte, bescheiden ceremonie rond de sluiting van corona-afdeling M in het MCL, 8,5 maanden na de heropening eind september.

loading

Weer twee sneltreinen per uur tussen Leeuwarden en Groningen en meer fietsen in de trein tussen Leeuwarden en Harlingen

Tussen Leeuwarden en Groningen gaan vanaf 14 juni op werkdagen weer twee sneltreinen per uur rijden. Het is één van de veranderingen in de treindienstregeling van Arriva.

Daarnaast komt er op werkdagen een rit bij op het traject Leeuwarden-Sneek . Die vertrekt om 07:08 uur uit Leeuwarden en komt om 07:26 uur aan in Sneek.

In hoger beroep weer forse celstraffen voor duo uit Leeuwarden dat betrokken was bij grootschalige drugssmokkel en uitbuiting

Twee Leeuwarders zijn in hoger beroep voor het gerechtshof in Arnhem fors lagere gevangenisstraffen geëist wegens drugssmokkel en mensenhandel. In 2017 werden ze nog veroordeeld tot twee jaar en drie jaar cel. Nu was de eis 30 en 21 maanden .

Het Openbaar Ministerie (OM) vond de eerder opgelegde straffen eigenlijk terecht, maar omdat de zaak zo lang heeft geduurd gaat er behoorlijk wat vanaf.

Vanaf 30 juni ‘volle’ evenementen mogelijk met test of vaccinatie

Vanaf 30 juni zijn evenementen toegestaan waar een capaciteit van 100 procent mogelijk is en waar bezoekers geen afstand van 1,5 meter hoeven aan te houden.

Het gaat om evenementen waarvoor een toegangsbewijs nodig is. Bezoekers moeten zich laten testen of een vaccinatiebewijs hebben. Het kabinet heeft dat vrijdag besloten .

Halvering van coronabesmettingen in Friesland, niet eerder vertoond gedurende tweede en derde golf

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen is bij GGD Fryslân in een week tijd gehalveerd. Vorige week testten 268 inwoners van Friesland positief, tegen 539 een week eerder.

Zo’n sterke daling aan positieve gevallen is in Friesland gedurende de tweede en derde golf niet eerder vertoond. De gevonden besmettingen nemen al voor de zevende week op rij af, maar tot nu toe ging dat in stappen van enkele procenten tot zo’n 20 procent. Bekijk hier het aantal besmettingen per gemeente .

De eerste EK-voorspelling van struisvogel ‘Para Patty’ belooft weinig goeds: gaat Nederland de eerste wedstrijd verliezen?

Een van de struisvogels van Sanjes Safari in Feanwâlden is tijdens de coronacrisis een ‘bekende Nederlander’ geworden. Patty ‘voorspelt’ nu tijdens het Europees Kampioenschap de wedstrijden van het Nederlands elftal. Bekijk hier de voorspelling van Patty .

En verder in het nieuws:

* De politie roept de hulp in van Harlingers bij het oplossen van de reeks brandstichtingen in hun stad. Vanochtend is een video met camerabeelden van een recente brand vrijgegeven .

* Het Rode Kruis, Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) en Fier willen scholen in Friesland helpen leerlingen te beschermen tegen mensenhandel .

* Kostenbesparingen en stijgend bereik leggen NDC mediagroep geen windeieren . De uitgever (Leeuwarder Courant, Dagblad van het Noorden, Friesch Dagblad en week- en nieuwsbladen) boekt over 2020 een positief resultaat voor belastingen van 2,7 miljoen.

Tip van de redactie:

* Wat kan wél. Dat is hoe Meint Jelsma altijd dacht. Hij wilde het onmogelijke mogelijk maken . De Jouster, die de ‘titel’ beroepswethouder kreeg omdat hij in Friesland als eerste wethouder werd in een gemeente waar hij niet woonde, overleed op 17 mei.

* Green Airlines gaat vanaf juli vliegen naar vijf nieuwe bestemmingen van Groningen Airport Eelde. Waarom kiest de Duitse luchtvaartmaatschappij voor Eelde ?

* Met de vastberadenheid van een ultraloper vocht Hinke Schokker – beschuldigd van dopinggebruik - ruim anderhalf jaar voor haar onschuld. De atlete uit Eastermar heeft de strijd gewonnen. ,, Dit voelt ongelooflijk rechtvaardig .’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Dagoverzicht