Nieuws uit Friesland van 10 mei | Wolf bij Katlijk volgens wolvengroep al vier maanden in Friesland en vakantie naar Portugal en Griekse eilanden straks weer mogelijk

Opnieuw wolf gezien in Friesland: het dier werd in de omgeving van Katlijk gefilmd Foto: JULIAN STRATENSCHULTE

In januari werd er een wolf gespot op een wildcamera van It Fryske Gea, zondagochtend gingen er beelden rond van een wolf bij Katlijk, maar eigenlijk is de wolf al vier maanden gehuisvest in Friesland. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Dat zegt Frenk Stoutjesdijk, lid van een groep Friese hobbyisten die meldingen over de wolf nauwlettend in de gaten houden. Zij krijgen al maandenlang filmpjes en informatie over de betreffende wolf doorgestuurd: zo kregen ze een melding dat er een wolf zou lopen rond Hemrik, daar zijn ze zelf gaan kijken, diezelfde nacht is deze wolf waargenomen in Noordwolde en twee dagen later in de Beetsterzwaagse bossen. „Hij huisvest zich in het gebied, dat kun je nu wel zeggen”, aldus Stoutjesdijk.

De beelden gingen naar boswachters van It Fryske Gea, waarmee ‘de wolvenclub’, zoals ze zichzelf noemen, veel contact heeft en ze werden vergeleken (ook door andere fanatieke wolvenvolgers). Zo kwam volgens hen vast te staan: de wolf heeft zich nu echt in Friesland gevestigd.

Reizen naar Portugal en de Griekse eilanden binnenkort weer mogelijk

Vakanties naar Portugal en de Griekse eilanden zijn binnenkort weer mogelijk. Het kabinet komt naar verwachting dinsdag met een aangepast reisadvies voor na 15 mei waarin het landen weer apart beoordeelt.

Tot die tijd staat de hele wereld nog op oranje, wat wil zeggen dat alle reizen worden ontraden tenzij noodzakelijk. Na 15 mei gelden weer kleurcodes voor specifieke landen en gebieden. Dat betekent dat landen als Portugal, Finland, de Balaeren, en het grootste deel van de Griekse eilanden weer op ’geel’ komen te staan en vakantiereizen dus weer mogelijk zijn. Voor de zogeheten Noord- en Zuid-Egeïsche eilanden en de Belaeren (onder meer Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera en Cabrera), geldt vanaf 8 mei al geen quarantaineplicht meer bij terugkeer in Nederland. Voor Portugal en de Azoren is die thuisisolatie er evenmin.

Deurwaarders hebben het in coronatijd te rustig

Deurwaarders hadden in het eerste coronajaar veel minder te doen dan normaal. Veel kantoren hebben mensen moeten ontslaan. Er vielen minder schulden te innen. Er waren minder beslagleggingen en minder ontruimingen. Ook liepen de deurwaarders dagvaardingen mis doordat de rechtbanken een aantal maanden dicht waren.

Al met al draaide de branche 36 miljoen euro minder omzet dan in 2019, een afname van 11 procent. Dit meldt de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) in haar jaarverslag. De trend in Friesland is ongeveer gelijk aan de landelijke trend, aldus KBvG-woordvoerder Paul Otter, die in Leeuwarden werkzaam is bij Syncasso. Friesland telt zeven deurwaarderskantoren.

Muggenzwerm over de Afsluitdijk

Rijd je over de Afsluitdijk? Dan kun je ze niet missen, de zwermen zogenoemde dansmuggen die boven de weg hangen. De muggeninvasie is een jaarlijks verschijnsel dat te maken heeft met het warme weer. Het gaat om honderdduizenden zogeheten dansmuggen. De insecten steken niet, maar geven wel veel troep op auto’s en ramen.

loading

Michiel Schrier beëdigd als nieuwe burgemeester Vlieland.

Vlieland heeft een nieuwe burgemeester, Michiel Schrier werd maandagmiddag beëdigd en overladen met digitale felicitaties. Commissaris van de Koning Arno Brok had een waarschuwing: ,,Behoud distantie.”

Welgeteld vier minuten duurde de vergadering waarin de raad van Vlieland besloot dat Michiel Schrier de nieuwe burgemeester moest worden. Een landelijk record, durft commissaris van de Koning Arno Brok wel te stellen, zo zei hij bij de beëdiging maandagmiddag in de kerk op het eiland. Uit de rappe beslissing spreekt volgens Brok vertrouwen. ,,Het is klip en klaar, u bent het voor Vlieland.”

Waarop is het broedsucces van kieviten groter?

Op verschillende locaties rond Oentsjerk, Kollum, Driezum, Lekkum en de Wynserpolder wordt van april tot en met juni onderzocht welk effect het voor kieviten heeft als een boer stroken grasland bewerkt tot ruige, zwarte braakstroken. Kunnen kievitkuikens in die braakstroken bijvoorbeeld meer insecten vinden? En worden er meer kuikens groot op deze stroken? Bureau Altenburg en Wymenga onderzoekt het in opdracht van vereniging Noardlike Fryske Wâlden .

Elfstedenfietsers kunnen vanaf 7 juli opstappen

Dat er op Pinkstermaandag niet vijftienduizend Elfsteden-fietsers vanuit Bolsward zouden starten, dat was al even bekend. Het bestuur kwam met een app als alternatief. Deelnemers kunnen hiermee op eigen initiatief de 235 kilometer door de provincie afleggen. De startdatum daarvan is nu vastgesteld.

Eerder werd voorgesorteerd om deze app eind mei beschikbaar te stellen voor fietsfanaten die een kaart kochten voor de -eveneens afgelaste- editie van 2020, maar na overleg met de Veiligheidsregio Fryslân en de verschillende gemeenten is deze datum opgeschort tot 7 juli.

En verder in het nieuws:

* Het achterste gedeelte van een loods aan de Oastkern in Kootstertille is maandag voor een periode van zes maanden gesloten door burgemeester Oebele Brouwer van de gemeente Achtkarspelen.

* Koning Máxima heeft tussen de middag een bezoek gebracht aan de vesting Bourtange. Ze deed dat in haar functie als erevoorzitter van de landelijke Stichting Meer Muziek in de Klas .

* In plaats van een groot verwacht tekort, hield de gemeente Súdwest-Fryslân vorig jaar 4,7 miljoen euro over op de jaarrekening .

* Voor veel werknemers valt het vakantiegeld dit jaar tegen. Wel is de teleurstelling voor grootverdieners het grootst .

* Peter Maas wordt de nieuwe hoofd scouting bij SC Heerenveen. Hij volgt vanaf 1 september Karel Brandsma op .

Tip van de redactie:

* Het aantal werknemers en werkgevers dat ruzie met elkaar heeft, is fors toegenomen. Het aantal arbeidsconflicten steeg de eerste maanden van dit jaar met maar liefst 33 procent. Hoe kan dat?

* De zee bij Terschelling lichtte in de nacht van zondag op maandag op. Er was een blauwe gloed van zeevonk zichtbaar .

* In KOKO Radio, de voetbalpodcast van de Leeuwarder Courant en Sport Noord, bespreken VI-journalist Reon Boeringa, LC-verslaggevers Sander de Vries en Gerard Bos terug op de voorbije maanden van Cambuur en SC Heerenveen. Vooruitgekeken wordt er ook: wat zijn volgend seizoen de perspectieven voor Heerenveen en Cambuur?

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Dagoverzicht