Nieuws uit Friesland van 10 juni | Naakte man breekt in bij Vliegbasis Leeuwarden en dit moet het zeestrand van Friesland worden

De pier in Harlingen.

Algen verpesten sinds jaar en dag het zwemplezier van Harlingers en bezoekers van het strand aan de Westerzeedijk. Een proef met algenschermen moet hier verbetering in brengen. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Aan het uiteinde zijn tot aan de Zuiderpier vier schermen gehangen. Deze moeten de algen, die gewoonlijk naar deze hoek drijven, tegenhouden. De pilot duurt drie jaar. Als het een succes is, worden wandelponton en schermen verlengd. Mogelijk tot voorbij strandrestaurant Zilt of meer parallel aan de Zuiderpier.

Gemeente Harlingen en Provinsje Fryslân hebben zich sterk gemaakt voor de test. De proef past in de plannen om van de hele zone langs de Westerzeedijk een recreatief en toeristisch gebied te maken. De wethouders Erik de Groot en Paul Schoute wandelden donderdag samen met gedeputeerde Avine Fokkens over het drie meter brede ponton, om de schermen officieel in gebruik te stellen. Dezelfde ponton werd ook al in de vorige zomers voor badgasten uitgerold. 

Naakte man breekt in bij Vliegbasis Leeuwarden en ramt vervolgens hangar met voertuig

Een naakte man heeft eerder deze week op Vliegbasis Leeuwarden vernielingen aangericht. Dat gebeurde in de nacht van maandag op dinsdag. De vliegbasis bevestigt een bericht hierover van de NOS.

De verwarde man was eerst over een hek geklommen. Hierna kroop hij in een legervoertuig en ramde daarmee de roldeur van een hangar, die hij vervolgens in reed.

GroenLeven wil meer openheid over knelpunten in elektriciteitsnet

Netbeheerders moeten veel meer openheid geven over de knelpunten in het elektriciteitsnet , vindt GroenLeven-directeur Roland Pechtold. Hij is ervan overtuigd dat dan nog genoeg mogelijk is. ,,We vragen er al drie jaar om.”

Hij heeft er zo zijn bedenkingen bij, de boodschap van Tennet dat veel zonneparken niet meer kunnen worden aangesloten omdat het hoogspanningsnet vol zit. Roland Pechtold van het Leeuwarder zonne-energiebedrijf GroenLeven vindt dat dat veel te snel gaat. ,,Wie bepaalt dat, dat het net op slot gaat? Ik ben het er niet mee eens. Als je een distributiebedrijf hebt en er wordt zomaar gezegd dat de A4 op slot gaat, dan zeg je toch ook: laten we het er eerst eens over hebben?”

GroenLeven dreigt straks vooral veel zonnedaken bij boerderijen niet meer te kunnen aansluiten, zegt Pechtold. Terwijl er volgens hem vaak nog genoeg ruimte zit op het elektriciteitsnet. Het probleem zit ‘m vooral in piekmomenten, zegt Pechtold - bijvoorbeeld op erg zonnige zomerdagen - of in contracten die al zijn afgesloten en veel ongebruikte ruimte in beslag nemen.

Friese horeca: laat mensen toch op het terras naar wedstrijden van Oranje kijken

Eigenaren van kroegen en cafés hopen dat ze mensen vanaf hun terras alsnog op een groot scherm naar de EK-poulewedstrijden van Oranje kunnen laten kijken.

Dat zegt Melle Bakker, interim-voorzitter van de Friese afdeling van de Koninklijke Horeca Nederland. ,,Regelje it, soe ik tsjin it kabinet sizze wolle”, zegt hij. ,,Lit de ferantwurdlikens om dit yn goeie banen te lieden by de ûndernimmers. Sy kinne dit. Ik wit dat der op it stuit troch fertsjintwurdigers fan ús feriening drok ûnderhannele wurdt mei it kabinet en de boargemasters.”

GGD’ers dagelijks bedreigd door mensen die stempel in gele boekje willen: ‘Het is beschamend’

GGD-medewerkers worden tientallen keren per dag verbaal en fysiek bedreigd door mensen die snel een stempel in hun gele boekje willen als vaccinatiebewijs. Dat bevestigt een woordvoerder aan De Telegraaf . De GGD noemt het ’beschamend’ en doet na ieder geval direct aangifte .

Een stempel of sticker in het gele boekje na vaccinatie heeft geen formele status als reisbewijs. Toch zijn mensen bereid heel ver te gaan om er een te bemachtigen, signaleert de GGD.

Bekijk hier de gedeeltelijke zonsverduistering in 30 seconden

Boven Nederland was donderdag een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. De maan kwam tussen de aarde en de zon te staan en schoof daardoor voor een deel voor de zon langs. Het leek alsof er een hap uit de bovenkant van de zon was genomen. Het was de eerste eclips boven Nederland sinds 2015.

loading

Turner Zonderland in onzekerheid over World Cup in Doha

Turner Epke Zonderland staat voorlopig op de deelnemerslijst voor de World Cup van eind deze maand in Doha. Of Zonderland daadwerkelijk in actie zal komen bij het evenement tussen 23 en 26 juni in Qatar is volgens bondscoach Bram van Bokhoven nog onbekend.

Die beslissing hangt volgens Van Bokhoven af van de eventuele deelname van Hidetaka Miyachi, de Japanner waaraan Zonderland zijn olympisch ticket in theorie nog zou kunnen kwijtraken.

En verder in het nieuws:

* De gemeente steekt deze zomer 25.000 euro in recreatiegebied De Heide in Heerenveen. Er komen plekken voor horeca, extra afvalbakken en het sanitair wordt vaker schoongemaakt .

* Aan bijna twee jaar zonder stadhuistoren kwam donderdagochtend een eind in Bolsward. Het zorgde voor lachende gezichten en applaus .

* Door de coronacrisis is de veerboot niet meer het vaste trefpunt voor eilander jongeren die aan de wal naar school gaan. Een podcast speciaal voor deze groep moet eenzaamheid tegengaan.

Tip van de redactie:

* Na 7 jaar zonder deelname aan een groot voetbaltoernooi is de oogst aan Oranjesingles bijna onuitputtelijk. De leukste én ergerlijkste EK-liedjes langs de meetlat .

* Bijna ging het Friese statenjacht Friso met man en muis ten onder op de Zuiderzee . De kapitein van de veerboot Enkhuizen-Stavoren redde een eeuw geleden het leven van de commissaris van de koningin, zijn dochter, drie vriendinnen en de bemanning.

* Nederland hoort tot de top 5 van Europese landen als het gaat om strengste landen op verkeershandhaving. We voeren de ranglijst zelfs aan als het gaat om boetes voor bellen en appen achter het stuur met een prent van 340 euro. Maar hoe zit het in andere landen?

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Dagoverzicht