Nieuws uit Friesland van 10 en 11 april | Friese huisartsen starten met prikken, derde container van schip Baltic Tern gevonden

De 'feestelijke' vaccinatieplek van Harlingen, in het Entrepot. FOTO LC

Een dag nadat de AstraZeneca-vaccins bij de Nederlandse huisartsen binnenkwamen, was het zaterdag prikken geblazen in onder andere Harlingen, Appelscha en Tytsjerksteradiel. En alle versoepelingen die mogelijk op 21 april zouden ingaan, schuiven een week op. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de voorbije 48 uur.

Ook in Friesland vallen overal de uitnodigingen voor vaccinatie door de huisarts op de mat. De meeste zijn woensdag, donderdag of vrijdag. Verslaggever Asing Walthaus trok naar het Entrepot bij de Harlinger haven, een omgebouwde loods met zicht op zee. De twee huisartsen van praktijk Het Havenplein vaccineerden daar zaterdag al. Ze prikten zo’n vierhonderd mensen: iedereen uit hun bestand die geboren is tussen 1956 en 1960 en al wie met ernstig overgewicht kampt.

,,Het weekeinde heeft als voordeel dat je je praktijk niet een dag hoeft te sluiten’’, legt huisarts Renée Sijtema uit. ,,En iedereen wilde graag aan het werk. Het is ook best bijzonder om te doen. Je kunt het niet feestelijk noemen, maar het voelt wel als een heuglijk moment. Hier kunnen we later trots op terugkijken.’’ Lees hier verder hoe de dag verliep (PREMIUM).

Versoepeling lockdown opgeschoven naar 28 april

De geplande versoepeling van de lockdown wordt met een week opgeschoven naar 28 april. Dat heeft een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst zondagmiddag aan het ANP laten weten.

Eerder deze week lekte uit dat het kabinet de coronamaatregelen op 21 april wilde verruimen. ,,Dat is nog net te vroeg", aldus de woordvoerder. Er wordt pas versoepelt als de piek van de derde golf is geweest.

Versoepelingen die op 28 april kunnen worden aangekondigd zijn mogelijk de opening van terrassen en de opheffing van de avondklok. Ook wordt nagedacht over het deels openen van het hoger onderwijs en verder openstellen van winkels. Ook zou de bezoekersregeling mogelijk verruimd worden.

Dinsdag leggen premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid uit hoe het precies verdergaat.

Opnieuw container van Baltic Tern geborgen, nu op Terschelling

Het bergingsschip de Friendship heeft dit weekend een derde container geborgen van het containerschip de Baltic Tern, waarvan op 7 april zo'n 27,5 kilometer boven de kust van Ameland vijf containers overboord sloegen. De container werd in de nacht van zaterdag op zondag gelokaliseerd op de Noordzeebodem. Hij was in twee stukken gebroken, de inhoud was al verdwenen. In de container zat 'kraftliner' (houtvezels), meldt Kustnieuws Nederland & Europa.

De restanten van de container zijn door de Friendship aan boord gehaald en naar de haven van Terschelling gebracht.

Er zijn nu drie van de vijf overboord geslagen containers geborgen. Twee containers zijn nog spoorloos. In een van die containers zit ook houtvezels (kraftliner), in de andere container liggen pallets.

Heerenveen wint van Groningen bij rentree Arjen Robben

Een enorme opsteker voor SC Heerenveen: de ploeg van Johnny Jansen won zondag het uitduel bij FC Groningen met 0-2. Bij de Groningers ging het vooral over Arjen Robben, die na een halfjaar zijn rentree maakte op het veld.

Heerenveen verkeerde in de wetenschap dat er, met het oog op de play-offs, eigenlijk gewonnen moest worden in Groningen. Heracles, de grootste concurrent in de strijd om de achtste plaats, boekte een dag eerder immers een 4-0 overwinning op Willem II. Toch stond Heerenveen in de openingsfase zwaar onder druk. Groningen kreeg meteen een goede kans via Jørgen Strand Larsen, maar de spits mikte een meter over het doel van Erwin Mulder.

Na rust kwam Heerenveen beter voor de dag. Doelman Sergio Padt bleek echter een sta-in-de-weg voor Heerenveen. Twintig minuten voor tijd was hij niettemin kansloos, toen Sherel Floranus werd neergehaald door Gabriel Gudmundsson in het strafschopgebied en scheidsrechter Dennis Higler op de stip wees. Henk Veerman bleef kalm en stuurde Padt de verkeerde hoek in: 0-1.

Heerenveen zakte vervolgens terug, ook omdat Danny Buijs meer aanvallende impulsen aan zijn elftal gaf. Zo kwam Ramon Pascal Lundqvist in de ploeg, maar alle aandacht ging uit naar die andere invaller: Arjen Robben. Uiteindelijk bleef diens speeltijd beperkt tot 12 minuten en een handvol minuten blessuretijd. Lees hier verder .

Vizier op volgend seizoen voor Aris

Het liefst zouden ze dit seizoen bij Aris in Leeuwarden zo snel mogelijk vergeten. Dus gaat het vizier al voorzichtig op volgend seizoen: hoe gaat de basketbalclub ervoor zorgen dat er na dat seizoen wel tevredenheid heerst?

Niet laatste worden en hopen op een stunt in de beker, dat zijn de twee zaken die nog op het lijstje staan voor coach Ferried Naciri. Om dat eerste doel voor elkaar te krijgen, moet er eigenlijk nog een overwinning geboekt worden. Dat zou tegen Almere Sailors, mede-drager van de rode lantaarn, en anders tegen The Hague Royals moeten gebeuren. En vervolgens krijgen de Leeuwarders een paar dagen later in de beker nog een kans tegen de basketballers uit Den Haag. Een overwinning - en het liefst nog bekersucces - zou het seizoen toch nog een klein beetje glans kunnen geven. Lees hier verder (PREMIUM).

Provinciale kaart toont onterecht vogelweiland waarvoor miljoenen compensatie is betaald

De provincie ontving miljoenen euro’s voor Leeuwarder weidevogelcompensatie, maar doet op haar kaarten net alsof er niet gecompenseerd is.

Dit constateren burgemeester en wethouders in een conceptbrief aan het provinciebestuur rond de nieuwe omgevingsverordening, waarin het ruimtelijk beleid voor de komende jaren wordt vastgelegd. Pijnpunt is stadsdeel De Zuidlanden, waarover momenteel veel politieke strijd is. Lees hier verder (PREMIUM).

Hogere parkeerkosten bezitters eilandhuisje op Terschelling en Vlieland

De overname van het eilandparkeren door de gemeente heeft volgens wethouder Harry Boon nog niet geleid tot veel klachten. Harlingen nam de exploitatie begin dit jaar over van Van Meurs. De ondernemer had diverse abonnementsvormen met verschillende groepen gebruikers, die echter niet allemaal door Harlingen zijn overgenomen. Eigenaren van een tweede woning op Vlieland of Terschelling zijn hierdoor jaarlijks een paar honderd euro duurder uit. Eind dit jaar bekijkt de gemeente of de tarieven moeten worden aangepast.

Deceptie Nyck de Vries in tweede Formule E-race Rome

Net als zaterdag eindigde de Formule E-race van zondag in Rome voor Nyck de Vries in de slotfase in mineur. Contact met de Brit Sam Bird werd hem fataal.

Zaterdag viel de Friese coureur van Mercedes al uit toen hij buiten zijn schuld om crashte. De Vries moest uitwijken voor teamgenoot Stoffel Vandoorne, die op zijn beurt spinde door een stilgevallen andere auto.

Zondagochtend moest De Vries in Rome zich als een van de eerste coureurs kwalificeren op een nog glibberig circuit. Hij kwam niet verder dan de achttiende plaats. De Vries werkte zich in de race echter op naar plek elf en reed de snelste raceronde. Lees hier verder.

Geld blijft nodig voor te slopen zwembad en sporthal in Drachten

Binnen een paar jaar worden ze gesloopt, maar voor zwembad De Welle en sporthal De Drait zet de gemeente Smallingerland dit jaar 188.000 euro opzij.

Het geld is nodig om beide sportfaciliteiten het komende jaar te laten functioneren, antwoordt het college op vragen van de ELP-fractie. Voor De Welle gaat het om 168.000 euro voor inspecties en minimaal onderhoud, voor De Drait om 10.000 euro voor eventuele calamiteiten. Sporthal en zwembad krijgen binnen een paar jaar nieuwbouw.

Verder in het nieuws

* Het slachtoffer van een ernstig ongeval aan de Aldewei in Boornzwaag is zaterdagmiddag overleden. Het ongeluk gebeurde bij een viaduct. Er is geen sprake van een misdrijf.

* Zaterdagavond rond negen uur vond op De Drift in Drachten een zware mishandeling plaats. Twee voorbijgangers ontfermden zich over slachtoffer. Ze stapten uit hun auto en spraken met het slachtoffer. Volgens de politie hebben de twee vrouwen daarmee ,,mogelijk erger voorkomen”. De politie is nu op zoek naar de twee, om hen als getuigen te horen.

Tips van de redactie

* Clara Haagens is een van de Joodse kinderen die naar Friesland zijn gesmokkeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Clara en broertje Henk overleefden de oorlog. Hun ouders niet. In een kleine biografie beschrijft dochter Jolanda de jeugd van haar moeder. Een speurtocht die pas na de dood van Clara begon.

* Voorzichtig mogen woonzorgcentra versoepelingen doorvoeren in bezoek en het houden van activiteiten. Dus is het weer als vanouds zingen geblazen op vrijdagmiddag in Bennema State in Hurdegaryp. ,,Ik hie der fan 'e moarn al sin oan.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Dagoverzicht