Wat is een artikel?

Onze LC+-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Courant vallen onder LC+, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Elke maand 3 LC+-artikelen lezen met je gratis account

Aan het begin van de maand wordt je tegoed weer aangevuld tot 3.

Ook onbeperkt LC+-artikelen lezen?

Dat kan! Met een (proef)abonnement kun je net als onze andere abonnees onbeperkt PLUS-artikelen lezen op onze site en in de app.

Je hebt jelimiet bereikt.  Verder lezen? Abonneren Je kunt nog [plusArticlesLeftCount]artikelen lezen deze maand

Nieuwjaarsstunts uit Friesland: dit jaar waren ze een makkie

Zelden werd het oudejaarsploegen zo makkelijk gemaakt om een stunt te bedenken als bij de actualiteiten van vorig jaar. Met dank aan politiek Den Haag.

‘Bêst dien jonges’, ‘knap hear’ en ‘moaie aksje’. Harold Vogelzang (19) en Sybrand Draaistra (24) van de Nachtdravers staan op oudjaarsdag op de stoep langs de doorgaande weg in hun Donkerbroek. Aan de Herenweg staan tien kunstkoeien, door de oudejaarsploeg van het dorp ontvreemd uit de voortuin van Royal A-ware in Heerenveen.

De twee krijgen complimenten van voorbijgangers. Fietsers steken duimpjes op, een automobilist toetert ze na. ,,Wy binne dêr hiel wiis mei’’, zegt Vogelzang. ,,In aktuele stunt, dat woenen we graach.’’ ,,It wie in makky dit jier’’, zegt Sybrand Draaistra. ,,It wie it jier fan de boeren en de stikstofkrisis. Dizze aksje is in steun foar de boeren út it doarp en de omjouwing dy’t harren net heard fiele.’’ Ze haalden de helft van de kunstkoeien op, als verwijzing naar de halvering van de veestapel wat in Den Haag werd geopperd.

Met veertien man trokken de Nachtdravers eropuit. Twee maakten met een accuboor de koeien los, vier man tilden de kunstexemplaren de sloot over naar de berm van de A7. Daar stond een busje klaar. Bij afslag Tjalleberd werden de koeien ‘op stal’ gezet in een vrachtwagen. Het busje draaide de A7 weer op, keerde om via het klaverblad en dook ongezien weer de donkere berm van de snelweg in. ,,It gie fantastysk’’, zegt Draaistra. ,,Sa moai as wat.’’

Boerenprotesten als inspiratiebron

Wie het nieuws domineert, speelt ook de hoofdrol in de stunts van de oudejaarsploegen. Dit jaar werd het de meeste oudejaarsverenigingen niet zo moeilijk gemaakt. In een boerenprovincie met protesten voor het Provinsjehûs en stakende boeren wisten alle oudejaarsploegen er een slinger aan te geven. Bij De Geitefok in Oldeberkoop doken tijdens de jaarwisseling kippen uit Barneveld op. De kunstexemplaren stonden op een rotonde in het ‘kippendorp’ in Gelderland. Volgens De Geitefok redeneert de overheid op dit moment ,,als een kip zonder kop’’. Ze houden de boeren aansprakelijk voor de stikstofcrisis, aldus voorzitter Bart-Jan Hof van de stuntploeg. ,,Ook schort het in de samenleving aan algemeen begrip en respect voor het boerenwerk.”

Ook Vesuvius uit Elsloo haalde de stunt uit in Gelderland. Een kunstwerk ‘Tot hier’ bij ’t Wijkse Veer bij Rijswijk werden voor kerst weggehaald. In Elsloo spreken ze van ‘de PFAS-regeltjes uit Den Haag’ waar men in ‘Elsloo de problematieken van ondervindt’. Het is tot hier en niet verder in Elsloo. Aldjiersploech Nijega stuntte met een gestolen boorkop uit Burgum. Het kabinet ‘boort met alle nieuwe regels de economie de grond in’, stellen ze in Nijega.

Het roer moet om

In Drachten verdween voor kerst het roer van het Drachtster skûtsje dat op de rotonde in de Noorderhogeweg staat. Het was het werk van de Doezumer Oudejaarsploeg. ‘Het roer moet om’ in Nederland, vinden ze in Doezum. In Easterein wilde de âldjiersploech politiek Den Haag duidelijk maken dat ze ‘net oer ien nacht iis’ moeten gaan. Ze zijn verantwoordelijk voor het lenen van de vier schaatsers die normaal op een rotonde bij Aldtsjerk staan. Frijsteat De Folgeren in Drachten heeft de oplossing voor de stikstofcrisis: terug naar paard en wagen. Met twee oude bussen en een paardentram wil de Frijsteat minder stikstof uitstoten.

Evert van der Wiel van De Geitefok uit Haskerhorne is in zijn nopjes met hun grote vangst: de liefdescaravan van All You Need Is Love, het populaire tv-programma van Robert ten Brink op RTL4. ,,We woene de boeren wat leafde jaan fan’t jier’’, zegt hij over de stunt. ,,Dan ha je de caravan fan Ten Brink nedich.’’ Na een beetje speurwerk vonden de stunters van De Geitefok het exemplaar ergens in Brabant. Via via kwamen ze achter het opnameschema van de kerstspecial van het programma dat iedere kerstavond een miljoenenpubliek trekt. Dus wisten ze dat de caravan na de opnames op zaterdag 21 december zou worden teruggebracht naar Brabant.

Niemand keek op naar de liefdescaravan

,,Der stienen wy klear’’, zegt Van der Wiel. ,,De caravan waard dêr achter litten en in kertier letter hiene wy him achter de auto. We hiene noch in fleks op akku mei om in slot te forsearjen, mar dêr siet gjin slot om de keppeling fan de oanhanger. We koenen sa fuortride. We wienen sûver ferbaasd.’’ Met de liefdescaravan reed De Geitefok naar Friesland. Niemand keek ervan op. ,,It like krekt as brochten wy de caravan nei de stalling. Net ien fûn it raar.’’

Het schoolplein van de openbare basisschool De Lytse Mienskip werd voor de stunt omgetoverd tot het Malieveld. Haskerhorne heette voor één dag Den Haag. De caravan werd omringd met een paar kunstkoeien en een handvol verkeersborden van 130 kilometer per uur. Gejat op de A7 bij Joure en Sneek. Van der Wiel: ,,Net ien hat se mist, want se binne al in wike as fjouwer fuort.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende LC+-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze LC+-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Leeuwarder Courant vallen onder LC+, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement