Nieuwe virtuele coronatraining: één grote fout betekent game over

Voor het eerst gaan Friese zorgorganisaties medewerkers voorbereiden op een tweede coronagolf met behulp van virtual reality (vr).

Tijdens een tweedaagse training die woensdag werd gepresenteerd, moeten de deelnemers een speciale vr-bril opzetten die ze in een levensechte situatie met hoestende coronapatiënten brengt. In het ene geval gaat het om een verpleeghuis, in het andere geval om een thuiszorgorganisatie. Ze zien allereerst een collega in beeld - gespeeld door een acteur - die, soms ietwat ongeduldig, vraagt welke actie op dat moment moet worden ondernomen. Door met het hoofd te bewegen verandert ook een gele punt in het gezichtsveld van plek. Daarmee kan een antwoord aangevinkt worden. Een ernstige fout maken betekent: game over. Bij minder grote fouten krijgt de deelnemer een herkansing.

De vr-training is een initiatief van het Expertiseteam Corona Friesland. Hierin werken Friese zorginstellingen, Zorgkantoor Friesland en GGD Fryslân samen. In infectieziekten gespecialiseerde verpleegkundigen van GGD Fryslân en van het COVID-huis in Heerenveen waren nauw betrokken bij de voorbereidingen om verschillende situaties zo realistisch mogelijk in beeld te brengen.

Verpleegkundige Reina Peters bijvoorbeeld weet vanuit haar ervaring in het COVID-huis hoe hectisch de praktijk kan zijn. Ze werkte mee aan het script. ,,De patiënt waar je bij staat wordt ineens heel erg ziek, de familie klopt op het raam en intussen gaat de alarmbel van een andere patiënt. Wat is dan het belangrijkste? Er gebeurt vaak veel tegelijkertijd. Tijdens deze training zie je de praktijk gewoon voor je. Zelfs de alarmbel klinkt hetzelfde als die in het COVID-huis. Zoiets was er niet toen ik daar begon. Ik was wel mondeling voorbereid maar de praktijk bleek toch heftiger dan ik had verwacht. In korte tijd kunnen heel veel mensen ziek worden. Echt heel erg ziek.’’

'Ik was wel mondeling voorbereid maar de praktijk bleek toch heftiger dan ik had verwacht'

De training is in eerste instantie bedoeld voor zorgmedewerkers van verpleeghuizen, thuiszorg, geestelijke gezondheidszorg en gehandicaptenzorg in deze provincie, maar komt ook digitaal beschikbaar voor zorginstellingen in de rest van het land. Er zijn vanuit de provincie al 120 aanmeldingen binnen, stelt projectleider en verpleegkundige Clary Bangma. Deelnemers hebben infectiepreventie in hun takenpakket en de bedoeling is dat zij vervolgens hun directe collega’s weer gaan coachen.

,,Veel zorgmedewerkers hebben nog niet te maken gehad met een acute uitbraak’’, stelt Bangma. ,,Het is van belang dat ze daar op voorbereid zijn. Deze training leert ze snel te handelen en de juiste prioriteiten te stellen. Dat is de kunst. Omdat het programma zo realistisch is blijft de informatie ook beter hangen. Dat heb ik zelf mogen beleven. Ik ging meteen aan de wandel en botste bijna tegen een muur.’’ Onderwerpen die tijdens de training aan bod komen zijn bijvoorbeeld het vroeg signaleren van symptomen, het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen en het instrueren van collega’s.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Video
Coronavirus
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct