Nieuwe versoepelingen: goed nieuws voor theaters, podia en kerken?

De filmzaal van De Lawei. FOTO DENIS MARKIC

Het kabinet versoepelt de coronaregels per 1 juli verder dan eerder was aangekondigd. Dat betekent goed nieuws voor onder andere theaters, podia en kerken, zou je zeggen. Hoe denken zij daarover?

Op de persconferentie die premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) woensdagavond houden, kondigen ze aan dat er straks geen bovengrens meer geldt voor het aantal personen dat binnen of buiten bij elkaar komt. Wél moeten zij anderhalve meter afstand tot elkaar houden.

Anderhalve meter in De Lawei: ‘Het zet weinig zoden aan de dijk’

Voor theaters, zoals De Lawei in Drachten, is het een lichtpuntje. „Maar dat is ook het enige”, vertelt directeur Stef Avezaat. „In onze Grote Zaal gaan we dan van 100 mensen naar 225 man, maar daar gaan normaal gesproken 900 mensen in. En in de Rutger Hauerzaal kunnen we, in plaats van voor 30 mensen, voor 45 tot 50 mensen een film vertonen. Dat zet toch weinig zoden aan de dijk.”

En bovendien: films vertonen op anderhalve meter werkt toch heel anders dan theater op anderhalve meter. „Theater, daar heb je echt publiek bij nodig. Dan heb je een lach die zich normaal gesproken door de zaal verspreidt, met anderhalve meter afstand tussen de gasten is dat toch lastig.”

Toch beraadt De Lawei zich nu op een zomerprogramma, dat zal starten in augustus. „Een soort theatrale apenkooi, noem ik het ook wel. Zo kunnen we de mensen die naar Friesland komen en de mensen die thuis blijven toch nog iets bieden”, vertelt Avezaat. „Maar het wordt zeker anders dan anders. Artiesten zijn druk bezig om programma’s te maken, maar bedrijfsmatig kan het eigenlijk niet uit. Ze bieden bijvoorbeeld aan om twee keer op een avond te spelen, maar zelf voel ik me daar ongemakkelijk bij: je mag een artiest niet vragen om een voorstelling in te korten.”

Nu deze versoepelingen eerder dan gedacht komen, hoopt Avezaat dat het binnenkort nóg beter wordt. „Dit is al bemoedigend, maar vooral voor grotere zalen, zoals een Arena. We gaan zien wat er nog meer gaat veranderen.”

Anderhalve meter in de kerk: ‘Er zit voor ons niet heel veel voordeel aan’

Voor kerken verandert er met de versoepeling ook niet veel, dat geldt in ieder geval voor de Grote Kerk in Leeuwarden, zo vertelt beheerder Rob Tigchelaar. ,,Het is met de nieuwe regels alsnog zo dat er maar 111 mensen de kerk in mogen, terwijl er normaal gesproken wel 600 mensen in passen. Er zit voor ons niet heel veel voordeel aan, dat zijn elf mensen meer dan er anders in hadden gemogen.”

Het telt ook mee dat alle activiteiten vanuit de kerk al verschoven waren tot na 1 september. „Moeten we dat dan nu allemaal naar voren gaan halen?”, vraagt Tigchelaar zich af. „Het is heel mooi allemaal, maar alles was al ingericht op 1 september.”

En ook de doelgroep speelt mee, die is misschien huiverig om alweer met meer mensen in de kerk te gaan zitten. „We hebben toch te maken met een redelijk oude doelgroep. Je kan verwachten dat veel mensen alsnog niet komen, omdat het te druk voor ze is.”

In het kerkberaad hebben ze het woensdag over welke actie ze gaan ondernemen, nu de nieuwe versoepelingen bekend zijn.