Nieuwe veemarkt in Leeuwarden vergt investering van 3 miljoen euro

De nieuwe veemarkt in Leeuwarden op industrieterrein De Hemrik vergt een investering van circa 3 miljoen euro. De veehandel onderzoekt meerdere opties om het geld bijeen te brengen.

,,We kijken onder meer naar een crowdfundactie onder de veehandelaren”, verklaart veemarktvoorzitter Andries Kingma uit Aduard. ,,Ook is er overleg met de provincie Fryslân en de gemeente Leeuwarden over een lening of een bijdrage. En uiteraard zal er ook een bank moeten aanschuiven.”

Huren geen optie

De ambitie is om de overname en de herinrichting van het terrein nog dit jaar af te ronden. ,,Voor 2020 moet de eerste koe er worden verhandeld”, zegt Kingma. Huren is volgens hem geen optie. ,,Alleen met koop is een rendabele bedrijfsvoering te realiseren.”

Burgemeester en wethouders hebben op 6 december de omgevingsvergunning voor de nieuwe veemarkt verleend. Deze ligt nog tot 16 januari ter inzage.

WTC-complex

De Leeuwarder veemarkt heeft nu onderdak in een huurlocatie bij het WTC-complex in Leeuwarden. Door de komst van een nieuw Cambuurstadion, een nieuwe vestiging van De Friese Poort en onder meer supermarkten, bouwmarkten en een leisure dome, is er voor de veemarkt geen plaats meer.

Het pand dat de veemarktstichting wil overnemen, was voorheen in gebruik bij transportbedrijf AB van zakenman Jan Anker, die ook betrokken is bij het WTC-project.

Tevreden terugkijken op 2018

Kingma kijkt tevreden terug op het afgelopen jaar. De aanvoer van kalveren (14.900) en schapen (48.300) bleef redelijk stabiel.

De afname van het tal slachtrunderen was bovendien veel lager dan verwacht. Er werden 26.400 koeien verhandeld tegen 29.900 in 2017. Dat was een uitzonderlijk jaar, omdat vrijwel alle melkveehouders vanwege de fosfaatreductieregeling vee moesten afstoten.

De verwachting is dat er dit jaar minder slachtrunderen verhandeld worden. ,,Boeren leren steeds beter te sturen met hun fosfaatrechten”, aldus Kingma.

De prijzen voor slachtkoeien lagen lager. Bracht een relatief zware slachtkoe in 2017 circa 900 euro op, vorig jaar was dat zo’n 800 euro. De prijsdaling is een gevolg van marktherstel in Duitsland en België.

In 2017 was er een grote vraag naar Nederlandse runderen, doordat melkveehouders in de buurlanden vanwege de hoge melkprijs hun melkvee zo lang mogelijk aanhielden.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement