Nieuwe steeg in Leeuwarden vernoemd naar historische bioscoop

Een nieuwe steeg achter het Paleis van Justitie wordt vernoemd naar een historische stedelijke bioscoop, Metropole aan het Zaailand.

Dit heeft de commissie naamgeving geadviseerd. Er ontstaan op het huidige Harmonieplein twee stegen door de bouw van de Pathébioscoop. Die ligt op dit moment stil, waarmee ook aanleg van de steeg nog onzeker is.

De meest westelijke steeg wordt vernoemd naar De Harmonie zelf. De oostelijker doorgang zal Metropolesteeg gaan heten. Die bios was gevestigd in een gelijknamig hotel ,,op it plak dêr’t no de Health Club sit’’, aldus commissielid Klaas Zandberg.

De bioscoop opende in juli 1913 zijn deuren met ,,een neutraal programma, voor iedereen geschikt’’. In de ,,electrisch geventileerde zaal’’ werden die eerste dag de films De huichelaarster, Neger uit liefde, De verstrooide professor en Polydor als Apache vertoond, blijkt uit de bijbehorende advertentie in deze krant.

Deze Leeuwarder bios was geen lang leven beschoren, want in november van datzelfde jaar legde een verwoestende brand, de zaak in de as. Het gezin van eigenaar Nienhuis kon ‘s nachts ternauwernood uit het gebouw ontsnappen.

Veel eerder kende Leeuwarden al een kermisbioscoop. Voordat Metropole geopend werd, was er in de stad ook al een andere echte bios, namelijk Friso.

Nieuwe steeg in Leeuwarden vernoemd naar historische bioscoop by Leeuwarder Courant on Scribd

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement