Nieuwe start voor Dreeslaantje in Franeker

Het Dreeslaantje herkenbaar houden en bosrijk, maar ook kap waar nodig omdat anders de essentaksterfte toeslaat. Dit worden de nieuwe uitgangspunten voor het park bij het Franeker gemeentehuis.

Na een valse start met een plan voor het historische Dreeslaantje, de vroegere trambaan van Franeker, waar bomen gekapt zouden worden om het gemeentehuis beter zichtbaar te maken, komt er een nieuw ontwerp waarover iedereen gisteravond zijn zegje mocht doen. ,,Wy ha net goed lústere’’, aldus wethouder Jan Dijkstra van Waadhoeke, ,,of wy ha it net goed útlein.’’

Diversiteit aan bomen om essentaksterfte te voorkomen

Dat laatste leek vooral het geval toen landschapsarchitecte Els van der Laan de gelegenheid kreeg de achtergrond van het ontwerp toe te lichten. Bij het plan voor bomenkap, waartegen op initiatief van de Actiegroep Dreeslaantje 1155 handtekeningen werden verzameld, speelden ook technische overwegingen. Het Dreeslaantje bestaat voor 80 tot 90 procent uit essen, die bedreigd worden door de essentaksterfte. Alleen daarom al moet er meer diversiteit aan bomen komen.

Verder wilde de architecte de verscheidenheid aan landschappen in de gemeente Waadhoeke terug laten komen in het ontwerp voor de ‘tuin’ van het gemeentehuis. Met bijvoorbeeld stinzenplanten die aangeven dat hier de stins (het huis) van de gemeente Waadhoeke staat. Voor insecten, maar bijvoorbeeld ook egels is het verder goed dat er waterpartijen komen. Die kunnen ook zorgen voor waterberging bij overvloedige regenval.

In september komt er een nieuw plan

Dat er gedund moet worden, is zeker, anders redden de huidige bomen het niet, maar dat hoeft niet in één keer en kan ook gefaseerd, gaf Van der Laan aan. Een werkgroep neemt alles in september mee, waarna er een nieuw plan komt. Als het Dreeslaantje maar herkenbaar blijft, was de boodschap van het publiek in de raadszaal. Hun wantrouwen is nog niet helemaal weggenomen. Wat wel vertrouwen wekte, is dat twee mensen van de actiegroep zitting krijgen in de werkgroep. Zij zouden eerst mee moeten loten om een plek, maar Dijkstra voegt ze extra aan de werkgroep toe.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement