Nieuwe pont naar Starteiland zet ook campers over

Groter, schoner, sneller. Met de nieuwe, elektrische pont De Sweagen zijn de Snekers nog meer mans op het Starteiland.

Met een plens champagne over het met vlaggetjes versierde oprijdek heeft burgemeester Jannewietske de Vries van Súdwest-Fryslân donderdagmorgen de nieuwe pont van het Starteiland in de Snitser Mar gedoopt.

De Sweagen is een elektrisch aangedreven veerboot en een slag groter dan de Albatros, die na de zomer uit de vaart gehaald wordt. Voortaan kan de pontbaas 120 man (in plaats van 60) in één keer over het immer drukke PM-kanaal zetten.

Mijlpaal

Op De Sweagen is ook plaats voor een camper, een auto of kleine vrachtwagen. Dat is nieuw. Alleen tijdens zeilevenementen mogen er voortaan maximaal tien campers op het Starteiland staan.

Voorzitter Karst Doevendans van de Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS): ,,Daar is vraag naar. Steeds meer deelnemers komen met een caravan of camper.’’ Burgemeester De Vries: ,,Dit brengt stad en meer dichter bij elkaar.’’

De stichting Skarsweagen is beheerder van het eiland en de veerverbinding. De pont kostte 750.000 euro. Er is een mijlpaal bereikt, aldus Doevendans. ,,We zijn al vanaf 2015 bezig met het verbeteren van de bereikbaarheid naar het Starteiland.’’

Sportdag

Er is gedroomd over een tunnel onder het PM-kanaal, maar dat was niet haalbaar. De parkeerterreinen en het havengebouw zijn ook meteen opgeknapt. Een trailerhelling op het eiland staat nog op de te doen-lijst.

De scheepsdoop was meteen het startsein voor een watersportdag op het Starteiland. Terwijl op de Snitser Mar, waar de golven witte koppen hadden, zeilers streden om een titel tijdens het ‘Kleintje Sneekweek’, was het eiland het decor van een reeks demonstraties (knopen, elektrisch varen, suppen) en activiteiten voor de kinderen, zoals een speurtocht en les in bootje bouwen. De Sweagen voer de hele dag gratis heen en weer tussen Offingawier en Kolmeersland.

De feestelijke doop had een triest randje. De pont is ontworpen door jachtdesigner Jan Visser uit Heeg. De 52-jarige Visser, ook skûtsjeschipper op de Zeldenrust binnen de IFKS, overleed op 17 mei zeer plotseling. Doevendans stond een moment stil bij het overlijden van de bekende Hegemer.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland