Nieuwe poging voor Lelylijn: ‘Het is gewoon een schande’

NS-trein in het Friese landschap.

Tijdens de begrotingsbehandeling van Infrastructuur en Waterstaat heeft een deel van de Tweede Kamer in Den Haag een nieuwe poging gedaan om de Lelylijn vlot te trekken.

SP-Kamerlid Cem Laçin diende donderdagmiddag een motie in. Hij wil dat de regering samen met de regio de mogelijkheid in kaart brengt. Voor het kerstreces wil hij antwoord over het opstarten van een haalbaarheidsonderzoek.

De spoorlijn Lelystad-Heerenveen-Groningen biedt grote kansen voor woningbouw en werkgelegenheid, stelt Laçin. ,,De toegezegde buslijn wordt ook door de regio niet gezien als serieus alternatief.’’

De SP’er wil dat de staatssecretaris samen met de Lelylijngroep een serieus onderzoek start. De ministeries van Binnenlandse Zaken en Sociale Zaken moeten hierin worden meegenomen. ,,Waar verbeteringen van een spoorverbinding naar Zandvoort voor het Formule 1-feestje van pandjesprins Bernhard zo gepiept zijn, wordt de Lelylijn tot nu toe weggeschoven. Laat dit kabinet bewijzen dat het er niet voor een handjevol mensen is, maar zich ook wil inzetten voor Noord-Nederland’’.

De SP’er kreeg tijdens het debat in elk geval bijval van D66 en de PvdA. PvdA’er William Moorlag vertelde hoe hij dagelijks vanuit Scheemda naar Den Haag reist. ,,Als ik over de Veluwe reis, is de reisduur op dit moment nog korter dan als ik via Zwolle en de Hanzelijn naar Den Haag reis. Daar doe ik precies vier minuten langer over. Het is gewoon een schande dat wij binnen een klein land als Nederland nog zulke lange reistijden hebben.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Lelylijn