Het Modelspoor Museum in Sneek, nu gehuisvest in het stationsgebouw van de stad.

Nieuwe poging Sneker modelspoormuseum naar centrum te halen

Het Modelspoor Museum in Sneek, nu gehuisvest in het stationsgebouw van de stad. FOTO NIELS DE VRIES/Archief LC

De Vereniging Ondernemend Sneek (VOS) gaat een ultieme poging doen om het Sneker modelspoormuseum te verleiden toch te verhuizen naar het centrum van de stad.

„We willen een uiterste inspanning doen om het museum voor het centrum te behouden”, licht VOS-voorzitter Harry de Wit toe. Het Modelspoormuseum wil graag verhuizen naar het pand van Bert Meubelen op bedrijventerrein de Hemmen. De huidige plek in het stationsgebouw is volgens het museum te klein.

Eerdere pogingen gestrand

Het college van burgemeester en wethouders van Súdwest-Fryslân ziet verhuizing naar de Hemmen niet zitten, en wil graag dat het museum zich in het centrum vestigt. Eerdere pogingen van het museum, de gemeente Súdwest-Fryslân en de VOS om een geschikte plek in het centrum te vinden, zijn gestrand.

Die impasse werd weer doorbroken door de gemeenteraad. Daar is steun voor het museum om een verhuizing naar de Hemmen wel toe te staan. Tijdens de raadscommissie van 13 februari bleek dat een meerderheid van de fracties tijdelijke huisvesting van het museum op de Hemmen wel ziet zitten. Dat gaat dan om een periode van vijf jaar.

Een motie om die tijdelijke verhuizing toe te staan is opgeschort toen bleek dat de VOS graag nog een poging doet het Modelspoormuseum voor het centrum te behouden. Daarbij brachten CDA, FNP, GroenLinks en zelfstandig raadslid Harmen de Wind de VOS en het museum weer om tafel. Harry de Wit: „Het zou mooi zijn als we er onderling uitkomen.”

Mogelijkheden

Hij denkt dat er mogelijkheden zijn om bijvoorbeeld de bereikbaarheid te verbeteren zodat het museum toch naar het centrum komt. „Het zou echt zonde zijn als het museum naar de Hemmen verhuist”, aldus de Wit.

Als de VOS en het museum er niet uitkomen, wordt de motie om de verhuizing naar de Hemmen mogelijk te maken op 26 maart in stemming gebracht.

home
net-binnen
menu