Nieuwe campus op Terschelling met kanonschot geopend

In Zuid-Korea zullen ze nog deze week weten wat voor hoogstaande hbo-opleidingen zeevaartkunde Terschelling te bieden heeft.

Gedeputeerde Klaas Kielstra beloofde maandagmiddag bij de feestelijke opening van de nieuwe campus van het Maritiem Instituut Willem Barentsz dat hij tijdens zijn promotiebezoek over watermanagement de eilander school bij de Koreanen onder de aandacht zal brengen.

Kielstra benadrukte het belang van de school voor Terschelling, dat daarmee minder afhankelijk is van het toerisme alleen. ,,Ik hoop dat ook andere Friese eilanden samen met de provincie op zoek willen gaan naar een bredere economie.’’

Samen met oud-wethouder Teun de Jong loste Kielstra het openingsschot met een klein model scheepskanon van de eilander kanonexpert Nico Brinck. Dat de school zonder de nieuwe campus ten dode zou zijn opgeschreven, daar waren velen het gisteren over eens.

'Dat was echter alleen maar eten en drinken en verder kwamen we niet'

Nadat in 2005 het oude gebouw was afgekeurd, werd snel duidelijk dat zowel de gemeente als de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden voor de bouw en exploitatie van nieuwe huisvesting geen rol voor zich zagen weggelegd.

De Stichting Studentenhuisvesting in Utrecht leek aanvankelijk een goede partij. Oud- wethouder Jort Spanjer herinnert zich die periode. ,,Dat was echter alleen maar eten en drinken en verder kwamen we niet.’’

10 miljoen euro

Totdat woningcorporatie De Veste uit Ommen zich meldde. Die had net het eilander huurwoningbestand ingelijfd en voelde zich moreel verplicht. Met de ambitieuze directeur Jan Sinke aan het roer leek Terschelling snel spijkers met koppen te kunnen slaan, tot de raad van bestuur hem op non-actief zette. De nieuwe directie wilde wel verder praten, maar alleen als de NHL garanties gaf voor een blijvende aanwezigheid op het eiland.

Met een miljoeneninvestering in het schoolgebouw en in nieuwe opleidingen is die toezegging inmiddels gestand gedaan. De campus, die uit vier woonblokken met 204 éénpersoonskamers en een aparte sport- en verblijfsruimte bestaat, heeft inclusief de grond tien miljoen euro gekost.

De school telt dit cursusjaar 500 studenten, waarvan steeds een kwart voor stage op zee is. De ouderejaars huren elders op het eiland hun onderkomen. De eerste- en tweedejaars zijn in de campus gehuisvest. De oude campus wordt volgende maand door De Veste teruggeleverd aan de gemeente. Die wil het verkopen met de restrictie dat er onder andere starters op de woningmarkt in worden gehuisvest.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct