Nieuwe beroepen in de uitvaartwereld op Memorès

Afscheidsfotografe Anja Zwanenburg en uitvaartstyliste Jacqueline Schuurman bij een 'condoleancekast'. Ze vertellen zaterdag op de uitvaartbeurs Memorès in Leeuwarden over hun werk.

In samenwerking met Iepie Lindeboom-Hospes organiseert de NDC Mediagroep de uitvaartbeurs Memorès in de Grote Kerk in Leeuwarden. Belangstellenden kunnen zaterdag 14 oktober komen kijken wat de mogelijkheden zijn voor een uitvaart.

Uitvaartonderneemster Lindeboom-Hospes uit Drachtstercompagnie staat voor de derde keer op Memorès. Om de beurs de nodige verdieping te geven, zocht ze samenwerking met de NDC.

,,We zijn in gesprek gegaan en hebben veel namen op papier gezet. En we zochten contact met het Nordwin College, waarmee ik al meerdere keren een rouwbeurs organiseerde. De studenten moeten dan een proeve van bekwaamheid afleggen en nemen het maken van rouwkamers voor hun rekening. Ook verzorgen ze de aankleding en de bloemen.’’

Bezoekers van de beurs kunnen kennismaken met twee nieuwe beroepen in de uitvaartwereld. Anja Zwanenburg en Jacqueline Schuurman bieden afzonderlijk diensten aan. De een als afscheidsfotografe en de ander als uitvaartstyliste. Ze presenteren zich samen in de Grote Kerk.

Anja Zwanenburg legt het afscheid vast met de camera en verwerkt dit in een herdenkingsalbum. ,,Vaak beleven mensen de uitvaart in een roes. Het kan veel troost geven om later nog eens op zo’n dag terug te kijken. Ook voor nabestaanden die niet aanwezig kunnen zijn bij het afscheid of voor kinderen, is een dergelijk fotoalbum enorm waardevol”, aldus de fotografe.

Jacqueline Schuurman maakt als uitvaartstyliste een sfeervolle en persoonlijke opstelling bij het afscheid. ,,Daarbij gebruik ik dierbare voorwerpen, persoonlijke details uit het leven van de overledene en eigen decoratiematerialen en accessoires”, vertelt de styliste.

Tijdens de uitvaart kan een condoleancekast worden ingezet. Deze lichtgevende kubus van plexiglas wordt gedecoreerd met passende foto’s en kan voorzien worden van een persoonlijk item van de overledene. De kast wordt gebruikt als tafeltje voor het condoleanceregister en doet dienst als lessenaar tijdens de herdenkingsdienst.

Hiltsje de Boer van Atelier Engelbewaarder uit Burgum laat in haar stand zien hoeveel keus er op het gebied van kisten is. Welke houtsoort, welke kleur en welke vorm? Het zijn zaken waar nabestaanden niet altijd aan willen denken na het verlies van een dierbare. Toch moet er een beslissing over genomen worden. De Boer houdt een lezing over de mogelijkheden.

Wies Paulusma uit Burgum staat op de beurs om meer informatie te geven over dragers. Zij kan een team van dragers regelen. Alleen mannen, alleen vrouwen, alles is mogelijk. Maar Paulusma doet meer dan alleen dragers regelen: zij en haar medewerkers zijn ook als uitvaartassistenten in te huren. Of als huisoppas tijdens de uitvaart.

Luisteren naar ervaringsverhalen kan ook op Memorès. Zo praat Loes Janssen (22) over jongeren en rouw. Zij verloor op jonge leeftijd binnen vier jaar haar beide ouders. In haar verhaal vertelt ze over de impact die dat heeft op haar leven, maar ook over hoe ze zichzelf er weer bovenop geholpen heeft en hoe ze met haar verdriet omgaat.

Benieuwd geworden naar de Memorès-beurs? Kom op zaterdag 14 oktober tussen 10.00 en 17.00 naar de Grote Kerk in Leeuwarden.

Zie ook: www.memores.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland