Nieuwe Friese munt: de virtuele Pyk

De Social Trade Organisation introduceert een nieuwe Friese munt: de virtuele Pyk met een waarde van 1 euro.

Een van de initiatiefnemers voor de lokale munt is René Poppen uit Poppenwier. Volgens hem hebben op dit moment vijf mensen een account aangemaakt.

De bedoeling is dat de promotie voor het nieuwe betaalmiddel in september losgaat. Dan benaderen de initiatiefnemers bedrijven om zich aan te sluiten.

Betalen met Pyken

Het betalen werkt net als bij een bank, legt Poppen uit. Je maakt een account aan, koopt Pyken en creëert zo een saldo. Met je computer, je telefoon of een kaart kun je vervolgens betalen. Aan mensen of bedrijven die de Pyk ook hanteren.

De gedachte erachter is mensen te verleiden om zo veel mogelijk lokaal te besteden. ,,Als je toch van die dingen hebt en een bedrijf of dienst in Friesland heeft ze ook, dan doe je zaken met elkaar’’, aldus Poppen. In plaats van het geld buiten Friesland te besteden.

Geld in Friesland houden

Van alle euro’s die in Friesland verdiend worden, verdwijnt 80 procent binnen een maand buiten de provincie. ,,Dat geld kun je beter in Friesland houden’’, zegt Poppen.

Hoewel het er los van staat, hoopt hij dat het betaalmiddel breed geaccepteerd is in 2018 als Leeuwarden Culturele Hoofdstad is.

Festivals en evenementen

Poppen denkt dat de eigen munt ook een positieve invloed kan hebben op festivals en evenementen. Daar wordt meestal al gewerkt met muntjes, maar als organisaties van feesten overgaan op de Pyk is de kans groter dat ze zaken gaan doen met bedrijven uit de omgeving die de Pyk gebruiken.

Er zijn meer plekken met naast officieel geld een alternatief. In Rotterdam is dat de Zuiderling, in het Engelse Bristol de Bristol pound en op Sardinië de Sardex.

Meer informatie over de Pyk op depyk.frl.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement