De nieuwe dienstregeling van Arriva zorgt voor verwarring bij reizigers tussen Leeuwarden en Dokkum. Oude abonnementen blijken plots ongeldig.

De sneldienst tussen Leeuwarden en Dokkum, lijn 50, is sinds maandag vervangen door de snelle Q-liner 355 die over de Sintrale As rijdt. Maandag merkten meerdere scholieren dat hun busabonnement niet geldig was in de nieuwe 355. Oscar Bathoorn uit Dokkum zegt dat zijn dochter met haar abonnement ‘Altijd Vrij Fryslân stad en streek’ ineens moest bijbetalen in de nieuwe bus, waar ze in de ‘oude’ lijn 50 gewoon kon inchecken. ,,Toch raar dat ze zo’n wijziging doorvoeren en dat je halverwege de maand ineens niet meer kan reizen.’’

De extra kosten op de buslijn met een plots ongeldig abonnement bedragen 5 euro. In een eerste reactie adviseerde Arriva Bathoorn die kosten bij de vervoerder te declareren. Over een permanente oplossing heeft hij nog niets gehoord.

Op Twitter klagen meerdere ouders over de gang van zaken. Marit Anker uit Dokkum vertelt over hoe haar zoon gister ook tevergeefs met zijn oude abonnement probeerde in te stappen. En waar de ene buschauffeur vriendelijk een oogje dichtknijpt, zijn er ook die passagiers met een ‘ongeldig’ abonnement laten staan. ,,Ik koop toch geen abonnement voor dit traject om vervolgens extra te moeten betalen? Mijn zoon heeft vanochtend maar lijn 155 genomen. Dan moet hij veel eerder van huis en doet hij er langer over. Maar dan weet hij dus wel zeker dat hij in mag stappen.’’ Ook Anker kreeg van Arriva het verzoek een restitutieformulier in te vullen.

In een reactie laat Arriva weten dat de reizigers met een abonnement vanaf uiterlijk maandag met lijn 355 kunnen reizen. ,,Daarvoor doen we zo spoedig mogelijk een aanpassing in het systeem. Tot dat moment gaan we hier coulant mee om.’’ Vanaf vandaag kunnen reizigers met een abonnement bij de Arriva Store in Leeuwarden een dagkaart ophalen waarmee zij kunnen reizen. De komende dagen zijn er medewerkers op het station in Dokkum om reizigers hierover persoonlijk te informeren.

Voor de dochter van Bathoorn gloort per 1 januari sowieso een oplossing. ,,Dan krijgt zij als minderjarige mbo’er een gratis OV-kaart.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct