Nieuwbouw sporthal Drachten 3 miljoen duurder

Sporthal De Drait. Foto Google Maps

Vertragingen rond de nieuwbouw van sporthal De Drait in Drachten hebben de kosten bijna verdubbeld. Het project kost volgens de laatste inschatting 6,5 miljoen euro.

Volgens het college van Smallingerland zijn er verschillende oorzaken. Om te beginnen was het bedrag waar de gemeenteraad in 2016 mee instemde, 3,3 miljoen euro, al gebaseerd op een lage inschatting van de kosten. De inrichting van de nieuwe sporthal ontbrak in die raming.

Bovendien zijn sindsdien in heel Nederland de bouwkosten met bijna 30 procent gestegen en werden in 2019 de belastingregels veranderd. Daardoor mag de gemeente bepaalde kosten niet meer verrekenen met de fiscus.

En daarbij gaat deze zomer ook nog het nieuwe Bouwbesluit in. Dat stelt bij nieuwbouw hogere eisen aan bijvoorbeeld duurzaamheid. Al met al vallen de kosten bijna 3 miljoen euro hoger uit.

De vertraging komt mede door een verzoek van een supermarktondernemer om te onderzoeken of zijn winkel kon uitbreiden op de locatie van de sporthal. De gemeente heeft het bouwproces tijdelijk stilgelegd. Uiteindelijk leidde het verzoek tot niets.

Smallingerland heeft dit jaar opnieuw laten onderzoeken of renovatie van de oude sporthal misschien ook een mogelijkheid is. Het college blijft blijft voorstander van nieuwbouw, omdat dat voor de gebruikers de beste optie is en de langste levensduur voor de hal oplevert.