Nieuw uitstel dreigt voor Lelystad Airport

Terwijl er drie Friese informatiebijeenkomsten op stapel staan, lijkt het er steeds meer op dat de opening van Lelystad Airport opnieuw wordt uitgesteld.

Uitstel met nog een jaar hangt in de lucht, zo valt op te maken uit uitlatingen van onder meer Tweede Kamerleden en vliegmaatschappij Transavia. Dit zou betekenen dat Lelystad Airport pas in het voorjaar van 2021 open kan in plaats van het voorjaar van 2020. Oorspronkelijk moest het vernieuwde vliegveld, dat als overloop gaat dienen voor Schiphol, al in 2018 open.

Om het voorjaar (april) van 2020 te halen, moeten vliegmaatschappijen veel voorbereidingen treffen. Deze gaan bijna een jaar duren. Zij hebben daarom zekerheid nodig over de openingsdatum. En die lijkt er op korte termijn niet te komen, omdat verschillende clubs (Tweede Kamer, Eerste Kamer, Europese Commissie, bewonersgroepen, Raad van State) nog hun zegje moeten doen.

Flinke periode

Voorbereidingen van vliegmaatschappijen zijn bijvoorbeeld het opstellen van roosters en aantrekken van personeel. Ook moeten er afspraken worden gemaakt met luchthavens waarop gevlogen gaat worden, legde Transavia-woordvoerder Norbert Cappetti eerder deze week uit tijdens een gezamenlijk nieuwsitem op Omroep Flevoland, RTV Oost en Omroep Gelderland.

Hij spreekt van een flinke periode aan voorbereidingstijd. Cappetti: ,,Idealiter zouden wij in maart, april duidelijkheid willen hebben.’’ Als het bijvoorbeeld juni wordt, gaat het krap worden, zegt de woordvoerder.

De Haagse coalitiepartijen ChristenUnie en D66 denken eveneens dat opening in het voorjaar van 2020 lastig wordt. Kamerleden Jan Paternotte (D66) en Eppo Bruins (ChristenUnie) wezen bij de drie regionale omroepen op zorgvuldigheid boven snelheid. Paternotte: ,,Er zijn door de overheid al veel te veel fouten gemaakt.’’ De VVD in de Kamer noemt de conclusie over verder uitstel voorbarig.

Luchthavenbesluit

De komende weken vinden in Friesland ‘gewoon’ drie informatiebijeenkomsten plaats over het vernieuwde vliegveld: op 22, 24 en 30 januari. De eerste gaat over het zogeheten Luchthavenbesluit dat is gewijzigd en over geactualiseerde milieurapportages. Vrijdag zijn deze documenten openbaar geworden. De komende zes weken mogen inwoners hierop reageren. Het ministerie van Infrastructuur organiseert deze eerste avond, in het Abe Lenstra-stadion in Heerenveen.

De tweede bijeenkomst is in Echtenerbrug en wordt georganiseerd door de plaatselijke belangen van Oosterzee, Bantega, Echten, Echtenerbrug en Delfstrahuizen. Hier komen straks vliegtuigen laag over (zo’n 1800 meter). ‘Als gezamenlijke PB’s zijn wij niet tegen de ontwikkeling van Lelystad, maar wel tegen de voorgenomen laagvliegroutes. Veiligheid en gezondheid staan hiermee op het spel’, melden zij.

En de derde bijeenkomst is 30 januari (overdag) op het provinciehuis in Leeuwarden. Provinciale staten worden dan bijgepraat door deskundigen en leden van Friese en Overijsselse actiegroepen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement