Nieuw staatsieportret: koning draagt eigen Huwelijksmedaille niet, wél Elfstedenkruisje

Het nieuwe staatsieportret van koning Willem-Alexander. FOTO RVD

Koning Willem-Alexander draagt op het nieuwe staatsieportret niet langer de herinneringsmedaille van zijn eigen huwelijk, maar wel opnieuw het Elfstedenkruisje.

Het portret is donderdag vrijgegeven door de Rijksvoorlichtingsdienst, samen met andere nieuwe foto’s van de koninklijke familie . De vorige staatsiefoto’s dateren uit 2013, het jaar waarin de koning werd ingehuldigd.

Boven de borstzak van de koning prijken dit keer acht onderscheidingstekens, eentje meer dan vijf jaar geleden. Net als in 2013 is hier ook het Elfstedenkruisje te zien (uiterst rechts op de foto).

Geen medaille eigen huwelijk

Wel ontbreken andere medailles die de koning vijf jaar geleden droeg omdat ze een bijzondere betekenis voor hem hadden. De herinneringsmedaille ter gelegenheid van zijn eigen huwelijk met Máxima (2002) bijvoorbeeld.

Ook de inhuldigingsmedaille ter ere van de troonswisseling in 1980 is niet meer te zien. De koning draagt nu een exemplaar ter herinnering van zijn eigen inauguratie in 2013.

Het is niet vanzelfsprekend dat de koning het Elfstedenkruis op zijn staatsiefoto’s draagt. In totaal kan hij kiezen uit meer dan dertig binnen- en buitenlandse onderscheidingen.

Draagvolgorde

De volgorde van het dragen is strikt vastgelegd. Hoe dichter bij het hart (links op de foto), hoe belangrijker. Het Elfstedenkruis staat hoger in de rangorde dan buitenlandse onderscheidingen. Die droeg de koning in 2013 wel (de Orde van de Eikenkroon van Luxemburg), maar nu niet.

Het Elfstedenkruis werd vijf jaar geleden een officiële onderscheiding. De koning draagt het ereteken vaker bij formele en militaire gelegenheden, zoals bij de uitreiking van de Militaire Willemsorde aan majoor Gijs Tuinman in 2014.

Trots

Het is geen geheim dat de koning trots is op zijn Elfstedenkruis, dat hij in 1986 behaalde. ,,Dit is het enige lintje dat ik zelf verdiend heb’’, zou hij eens tegen voormalig commissaris van de koningin John Jorritsma hebben gezegd.

Bekijk hieronder de nieuwe staatsieportretten en familiefoto’s, gemaakt door fotograaf Erwin Olaf

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland