Nieuw spoor Friese pabo om tekort tegen te gaan: in twee jaar juf of meester

NHL Stenden Hogeschool start komend collegejaar een zij-instroomopleiding voor de pabo, om het lerarentekort tegen te gaan. Het initiatief is afkomstig van zestien schoolbesturen in Noord-Nederland.

Elders in het land bestaan dergelijke routes naar het basisonderwijs al. Het lerarentekort in het primair onderwijs wordt de komende jaren dusdanig nijpend dat er snel nieuwe aanvoer nodig is.

Vaste krachten 'vliegende keep' om jonge docent de kans te geven
Lees verder

De huidige pabo, die vier jaar duurt, kan dat tekort niet zo snel aanvullen. De zijinstroomopleiding duurt in de meeste gevallen twee jaar.

Overstap

Cursisten moeten van tevoren een geschiktheidstest ondergaan en aan het eind van hun opleidinstraject een bekwaamheidstest. Ze komen bij aanvang van hun opleiding in dienst van een schoolbestuur.

Mensen van wie het beroep door automatisering of andere redenen is verdwenen, vormen het gros van de instromers. ,,Zij willen graag de overstap naar het basisonderwijs maken’’, zegt Albert Helder, bestuurder van scholenkoepel Proloog, de stichting die 23 openbare scholen in de gemeente Leeuwarden heeft. Zoals het nu staat, zijn er twintig aanmeldingen voor het traject.

Dat aantal kan nog groeien, zegt Jantine Kuijpers, directeur Academie Primair Onderwijs op de hogeschool. ,,Elke week melden zich geïnteresseerden.’’

Toename

Volgens haar heeft dat vooral te maken met het maatwerktraject dat de nieuwe docent krijgt aangeboden. Een zij-instromer komt in principe meteen met een begeleider voor een klas te staan en gaat, afhankelijk van wat hij of zij nog moet leren, een of meerdere dagen in de week naar de hogeschool.

Niet alleen is het nieuwe zij-instroomtraject in Noord-Nederland in opmars: ook de vierjarige pabo van NHL Stenden kent een studententoename van 16 procent.

Kuijpers merkt dat de arbeidsmarkt voor juffen en meesters aantrekt: bijna alle studenten hebben een baan bij het afronden van de opleiding. Tijdens stagebezoeken krijgen begeleiders vaak de vraag of er nog goede studenten zijn die aan het werk willen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement