Nieuw probleem JSF: kogels wijken af

Het enthousiasme rond de JSF (F-35) was groot dit voorjaar, maar er zijn nog altijd problemen met het gevechtsvliegtuig. De SP stelt Kamervragen.

In mei en juni waren twee Joint Strike Fighters (JSF’s) drie weken in Leeuwarden voor oefen- en belevingsvluchten en een fotorondje boven Nederland.

In de Verenigde Staten blijken problemen te zijn met de JSF, ook wel F-35 genoemd. Oude en nieuwe problemen. Het gaat om de F-35A, het type dat Nederland heeft aangeschaft. Het grootste probleem is het boordkanon (25 mm Gatling). Met dit kanon kan niet altijd goed worden gericht, zo blijkt. Kogels wijken af.

Nederland schaft 37 JSF-vliegtuigen aan, voor ongeveeer 5 miljard euro. Hierover is jarenlang gesteggeld in Den Haag. De toestellen worden tussen 2019 en 2023 geleverd. De eerste exemplaren komen naar Leeuwarden, vanaf 2021 gaan ze ook naar Volkel.

Naast het boordkanon zijn er meer problemen, vooral op het gebied van de (vele) software van het vliegtuig. Ook is het lastig om een raketsysteem te integreren.

De SP in de Tweede Kamer heeft vragen gesteld aan minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert. De partij wil onder meer weten welke nieuwe problemen en risico’s er zijn en of die Nederland extra geld gaan kosten.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement