Nieuw onderzoek in gifmoordproces Franeker

AMSTERDAM/FRANEKER Het hoger beroep tegen de van twee gifmoorden verdachte Ada S. (54) uit Franeker is nog ver weg. Op verzoek van de verdediging kijkt een deskundige naar alternatieve doodoorzaken van beide slachtoffers.

Het onderzoek naar de twee gifmoorden in Franeker en Enkhuizen is in volle gang. Ruim 20 getuigen, onder wie familieleden van de overledenen, moeten een getuigenverklaring afleggen. S. moest nieuw psychologisch onderzoek ondergaan. Dat alles kost meer tijd dan voorzien. Het Amsterdamse gerechtshof deelde gisteren dan ook mee dat de eerstvolgende zitting, op 26 april, opnieuw pro forma is. Een inhoudelijke behandeling is niet eerder dan in juni te verwachten.

Verpleegkundige S. kreeg 20 jaar cel voor vergiftiging van haar tweede echtgenoot Tjipke van der Ploeg uit Franeker, in 2012. Kort voor zijn dood sloot ze een levensverzekering af voor 250.000 euro, met een valse handtekening. Een jaar later heeft ze brand hebben gesticht in de Brabantse woning van haar nieuwe vriend.

In 2004 heeft ze in Enkhuizen geen medische hulp ingeschakeld voor haar doodzieke, eerste man Ruud Konijn. Hij redde het niet. Het openbaar ministerie vermoedt dat Konijn net als Van der Ploeg is vermoord met morfine, slaapmiddelen en codeïne en wil dat ze naast gevangenisstraf tbs met dwangverpleging krijgt in hoger beroep. S. blijft ontkennen. Alleen de verzekeringsoplichting heeft ze toegegeven.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement