Nieuw maatregelen REC tegen uitstoot dioxine

Bij het opstarten van de afvaloven REC in Harlingen komt zoals verwacht dioxine vrij, blijkt uit nieuwe onafhankelijke metingen. Exploitant Omrin neemt volgens gedeputeerde Michiel Schrier maatregelen om de uitstoot verder te beperken.

De nieuwe metingen zijn verricht op verzoek van Schrier en uitgevoerd door Odera, de omgevingsdienst regio Arnhem. Schrier wilde na alle ophef over de uitstoot van het kankerverwekkende stofje tijdens incidenten -33 nanogram dioxine per kubieke meter in oktober- en het opstarten weten hoeveel dioxine er uit de REC-schoorsteen vrijkomt in Harlingen. ,,Meten is weten.”

Bij het opstarten van de verbrandingsoven heeft Odera een uitstoot van 1,6 nanogram dioxine per kubieke meter. Dat is volgens de gedeputeerde weliswaar boven de norm die geldt voor het gewone bedrijfsproces, maar ook ander afvalovens in het land stoten bij het opstarten meer dioxine uit dan is toegestaan. ,,Odera heeft ook vastgesteld dat het opstartproces buiten hetgeen valt dat wij als provincie moeten handhaven.”

Schrier zegt dat Omrin maatregelen in de pijp neemt, die de uitstoot van dioxine moeten beperken bij een volgende keer dat ze oven aanzetten of ‘afstoken’. Zo wordt achtgebleven stof in de pijp handmatig verwijderd, volgens Schrier in 99 procent oorzaak van verhoogde dioxine-emissie. ,,We hebben nu een 0-meting, de volgende keer gaat Odera meten of de maatregelen het gewenste effect hebben.”

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement