Nieuw dienstrooster: bussen traag over A7

FOTO JILMER POSTMA

Twee weken geleden ging de nieuwe dienstregeling in voor het bus- en treinvervoer in Friesland. Veel gaat goed, maar nog niet alles.

Zondag 11 december nam Arriva het busvervoer in Zuidoost-Friesland over van Qbuzz. Daarmee is het Heerenveense vervoersbedrijf nu busvervoerder in de hele provincie. Arriva liet weten in te zetten op de grote, verbindende lijnen.

Maar juist op enkele van die grote lijnen – bijvoorbeeld lijn 315 Emmeloord-Groningen via Joure en Heerenveen – gaat het sinds twee weken vaak mis. Dit heeft alles te maken met de inzet van stads- of streekbussen op dit traject, in plaats van de luxere voertuigen die er horen te rijden. De ‘mindere’ bussen worden tijdelijk ingezet.

Arriva kent het probleem. Een oplossing is in zicht. ,,Deze bussen hebben we sinds 11 december en worden momenteel omgebouwd wat betreft huisstijl en apparatuur. Na de kerstvakantie kunnen ze weer worden ingezet’’, aldus een woordvoerder.

De eerste dagen na de invoering zorgde de nieuwe dienstregeling voor verwarring bij busreizigers tussen Leeuwarden en Dokkum. Oude abonnementen bleken plotseling ongeldig in de nieuwe sneldienst, die over de Sintrale As rijdt. Dit lijkt opgelost. Er was ook goed nieuws. Zo stoppen er na vele jaren weer bussen in Nijeholtpade .

Ook het treinvervoer – in heel Nederland – kent per 11 december een nieuw dienstrooster. Er is kritiek op de NS, uit allerlei delen van het land. In Friesland is onder meer onvrede over te korte treinen op het traject Zwolle-Heerenveen-Leeuwarden, bijvoorbeeld ’s ochtends tussen zeven en acht uur.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland