Nieuw centrum voor historie in Franeker

Vijftien vrijwilligers hebben zich al gemeld voor het nieuwe Historisch Centrum in Franeker. Een initiatief van Arjo Hillebrand en Anne van der Laan.

Onvoorstelbaar dat een stad met zo veel historie als Franeker nog geen historisch centrum heeft, waar die historie bewaard wordt. Arjo Hillebrand en Anne van der Laan verbazen zich er nog steeds over. Samen vormen ze de werkgroep Historisch Centrum Franeker (HCF) van de Vereniging Vrienden van de Stad Franeker. Over zes weken is hun website klaar. Met een vast onderkomen zijn ze druk bezig. Dat komt mogelijk in De Mouterij, het oude schuilkerkje dat nu wordt opgeknapt. ,,Er moet een fysieke plek komen waar mensen hun oude foto’s en ansichtkaarten kunnen laten digitaliseren of inleveren en waar ze met vragen over de geschiedenis terecht kunnen.’’

Hoe belangrijk dat is beseften Hillebrand en Van der Laan toen in anderhalf jaar tijd drie Franekers overleden die hun hele leven met de geschiedenis van de Academiestad bezig waren geweest. ,,De geschiedenis van de gewone mensen.’’ Zo legde leraar Henk Kreger alles vast op plattegronden en geveltekeningen van de huizen. Alles van voor de huisnummering in 1917 nummerde hij om naar nu. Gegevens van 400 jaar inwoners van Franeker zette hij op papier. Gerard van der Heide digitaliseerde die data en vulde ze aan.

Met deze informatie stapte Hillebrand naar de Fryske Akademy, waar bleek dat de gegevens uitstekend pasten in het HisGis-systeem dat daar al opgezet was voor Dokkum. Het betekent dat er ook een plattegrond van Franeker komt waarop iedereen kan klikken en doorzoeken op familie, beroep, geboorteplaats met koppelingen naar foto’s. Vijftig bananendozen van de overleden Roelof Bergema zijn bijna geïnventariseerd. Alles krijgt straks een plekje in het nieuwe centrum.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement