Nieuw Thialf boekt verlies van 1,5 ton

Het vernieuwde ijsstadion Thialf in Heerenveen scoort in zijn eerste boekjaar een operationeel tekort van ongeveer 150.000 euro.

,,Klein verliesje’’, zegt directeur Marc Winters. ,,Ik bin net ûntefreden’’, reageert gedeputeerde Klaas Kielstra, vertegenwoordiger van grootaandeelhouder de provincie.

Het boekjaar loopt van 1 oktober 2016 tot eind september 2017. Het is de eerste keer dat er cijfers over het vernieuwde ijsstadion in Heerenveen naar buiten komen.

De omzet lag rond de 3 miljoen, zegt directeur Marc Winters. De energiekosten zijn ten opzichte van het oude Thialf gehalveerd. De ict-kosten daarentegen vallen hoger uit dan verwacht.

120 schermen

,,Het oude Thialf had nauwelijks ict. Nu hebben we alleen al 120 schermen’’, stelt de directie. Daar was uiteindelijk meer geld voor nodig dan begroot. Daarnaast ging meer dan 100.000 euro op aan eenmalig verzuim. Ook de schoonmaak vergde extra middelen.

Het operationeel tekort is het opgetelde resultaat van twee bv’s van Thialf: de bv waarin het onroerend goed zit en waarvan de provincie en de gemeente Heerenveen aandeelhouder zijn, en een exploitatie-bv.

Die laatste had een tekort van 480.000 euro, waarvan een kleine 2 ton aan eenmalige kosten. Voor een deel is dit tekort veroorzaakt door verplichtingen van de exploitatie-bv aan de onroerend goed-bv. Huur bijvoorbeeld. Door onderlinge verrekeningen van beide bv’s aan te passen is het resultaat van de exploitatie-bv eenvoudig te verlagen of te verhogen.

Jaarlijkse afschrijving

Thialf hoeft de jaarlijkse afschrijving van 1,2 miljoen euro niet terug te verdienen in de exploitatie. De provincie heeft dat in 2013 al besloten. Ook groot onderhoud van ongeveer 2 ton zit daar nog niet in.

Winters: ,,Dat is een realistische blik geweest van de provincie. In het publieke domein zijn afschrijvingen bijna nooit terug te verdienen. We moeten ze echter fiscaal wel verwerken. Boekhoudkundig zou het verlies inclusief afschrijvingen ongeveer 1,5 miljoen zijn, maar omdat het geen concrete uitgaven zijn, blijft het operationele resultaat beperkt tot die anderhalve ton.”

Thialf ging november 2016 officieel open. Het boekjaar liep toen al zes weken, waarin er geen inkomsten waren. Dat heeft het resultaat nadelig beïnvloed, denkt gedeputeerde Kielstra. ,,It kin allinnich mar better wurde.’’

Alleen maar beter

Die omstandigheden hebben het resultaat nadelig beïnvloed, denkt gedeputeerde Kielstra. ,,It kin allinnich mar better wurde.’’

Verlies is nooit leuk, zegt hij, maar toch vindt hij het een ,,knap’’ resultaat. Thialf is niet alleen een commercieel bedrijf, maar heeft ook een publieke functie. Net zoals bij zwembaden zal dat nooit uitkunnen zonder overheidsbijdrage, denkt de gedeputeerde.

Verliezen bij Thialf komen uiteindelijk voor rekening van de aandeelhouders. De provincie bezit tweederde van de aandelen, de gemeente Heerenveen eenderde. In maart bespreken de aandeelhouders de resultaten.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende LC+-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze LC+-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Leeuwarder Courant vallen onder LC+, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement

Aanmelden LC-nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws