Geschrokken van een luid geluiddsignaal? Vanmiddag kregen 13 miljoen telefoons een NL-Alert

FOTO ANP

Geschrokken toen je om 12.00 uur een luid geluidssignaal uit je telefoon hoorde? Het was weer tijd voor de test van het Nederlandse alarmsysteem NL-Alert. Voor het eerst was vanmiddag ook de waarschuwing op NS-borden te zien.

NL-Alert moet op den duur de luchtalarmen vervangen. De overheid kan mensen waarschuwen voor rampen, bijvoorbeeld een grote brand, terreuraanslag of onverwacht noodweer.

Het systeem wordt twee keer per jaar getest. Normaal wordt de test altijd op de eerste maandag van de maand gedaan, maar dat kon niet vanwege tweede pinksterdag. De tests zijn nodig om het systeem veilig te laten werken. Overigens is vandaag de eerste keer dat de waarschuwing ook in het openbaar vervoer te zien is, bijvoorbeeld op borden van de NS. De vorige test vond plaats op de eerste maandag van december.

NL-Alert-App

Overigens bleek de app van NL-Alert onlangs niet erg veilig te zijn. De app zat vol datalekken, reden voor minister Ferd Grapperhaus van Justitie om iedereen aan te raden de app te verwijderen. Ook heeft het ministerie het over maatregelen om de app ‘op een andere, veiligere manier in te richten’, maar tot die tijd is het advies dus om de app te verwijderen. In totaal is de app door 58.000 gebruikers van iOS en Android gedownload.

Het ministerie heeft melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens van het datalek. De NL-Alert-app is begin maart verschenen.