Geen nieuwe foutpositief geteste patiënten in de Friese ziekenhuizen

Arts-microbioloog Anne-Marie van Elsacker voor de ingang van Izore in Leeuwarden. FOTO LC

Nader onderzoek van medisch microbiologisch laboratorium Izore heeft geen nieuwe foutpositief geteste patiënten in de vier Friese ziekenhuizen aan het licht gebracht. Dat meldt medisch directeur Anne-Marie van Elsacker.

Op 28 mei ontdekten artsen in Medisch Centrum Leeuwarden dat een van de twee machines voor PCR-sneltesten niet goed werkte. Tien patiënten bleken ten onrechte als positief op het coronavirus te zijn getest.

Voor zover Izore kan nagaan zijn er de twee weken voor de ontdekking geen foute uitslagen doorgegeven. De fouten bleken een combinatie van een niet meer goed functionerend apparaat en een levering minder betrouwbaar testmateriaal, zegt Van Elsacker. ,,Met dat laatste heb je soms te maken in ons werk. De testen met het betreffende productienummer zijn alleen in MCL gebruikt, de andere ziekenhuizen hebben de dozen teruggestuurd.”

De apparaten worden in de ziekenhuizen gebruikt om patiënten snel te kunnen testen. De andere sneltestmachine in MCL en de machines in de andere drie Friese ziekenhuizen functioneren wel optimaal, zegt Van Elsacker. ,,Bij een zwak-positieve uitslag laten we nu altijd een extra PCR-test doen, met een menselijke blik erbij moet dat genoeg zijn. Negatieve uitslagen zijn sowieso veel betrouwbaarder, de methode is betrouwbaar genoeg.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus