Na de nacht van dinsdag op woensdag staat Friesland nog één heel warme nacht te wachten. Niet de temperaturen zijn records, wel de lange reeks zweterige nachten.

Wat de warmste nacht ooit in Friesland is geweest? Dat was die van 27 juli 2018, meldt weerman Klaas Ybema. Op Vlieland werd het toen niet koeler dan 23,6 graden. In Leeuwarden daalde het kwik niet verder dan tot 23,5 graden.

Zo warm zijn de nachten nu niet, maar op de Waddeneilanden kan een dezer nachten een minimum van 22 graden worden genoteerd, verwacht Ybema. 

Veel mensen vonden het de afgelopen nachten al niet meer lekker in hun slaapkamer, maar de temperaturen waren op zich niet extreem, zegt Ybema. Die varieerden van 16 tot en met 19 graden, wat normaal is rond dagen met tropische temperaturen. Wat wel bijzonder is, is het aantal etmalen achter elkaar waarin dit soort metingen wordt gedaan. Morgen wordt op veel plaatsen de zevende tropische dag op rij. ,,De rige tropyske dagen is unyk.’’

Lees ook [PREMIUM] Koud douchen of niet? Met deze tips kom je de warme nacht door

Ybema verwachtte dinsdagmiddag dat de nacht van dinsdag op woensdag boven de grens van 20 graden zou kunnen blijven. ,,In nacht mei 20 graden+ is altyd bysûnder.’’ De komende nacht zou de kroon kunnen spannen met een nog net wat hogere minimumtemperatuur. Daarna wordt het weer iets koeler.

Heel hard loeien

Wie weinig last heeft van de hoge nachttemperaturen is boer Folkert Visser in Lekkum. Hij slaapt al sinds donderdag in een tent in eigen tuin. Met zijn vrouw en dochters zet hij in de vakantie altijd een tent op in de tuin, en met de huidige hittegolf profiteert hij al zes nachten van de relatieve koelte buitenshuis. 

,,Het is echt heerlijk buiten’’, zegt zijn vrouw Karin. ,,Hierboven is het veel te warm.’’ Zelf lag ze ook twee nachten in de tent, evenals dochters Evy (12), Kris (8) en Noor (6). Oudste dochter Lieke (14) liet het tuinkamperen aan zich voorbijgaan.

Karin en de drie jongste dochters besloten na de tweede nacht in de tent om toch maar weer de beschutting van het huis op te zoeken, want buiten slapen op de boerderij heeft ook zo zijn nadelen. ,,Om drie uur ’s nachts ging er een koe heel hard loeien. Dat was toch wat te veel herrie.’’ Vader Folkert had er geen last van en bleef kiezen voor de tent.

Openstaand hek

In de nacht van donderdag op vrijdag hoorde hij overigens wel wat geluiden van dronken voorbijgangers, maar hij had niet het idee dat die wel eens rottigheid op zijn land konden uithalen. ’s Ochtends lagen er drankflessen bij een openstaand hek. Later bleek dat er een lammetje was verdwenen. Het was een lam dat met de speenfles grootgebracht was, genaamd Pieter. ,,Als iemand iets verdachts ziet bij de schapen, dan horen we het graag’’, zegt Karin Visser.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Weer
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct