Ze is het boegbeeld van de Brandaris op Terschelling met haar talloze interviews en publicaties. Maar toen ze hulp vroeg tegen de pesterijen op het werk, gaf niemand thuis.

Nog acht dagen. Dan is het twee jaar geleden dat vuurtorenwachter Nicolette van Berkel (37) zelf in nood was. Boven op de iconische toren, baken van rust en vertrouwen voor zeelui, stormde het zelf.

Veertien jaar werkt de geboren Terschellingse op de Brandaris, waaraan ze zich als meisje al aan vergaapte vanachter de ramen van haar ouderlijk huis in Midsland. Slim en doelgericht als ze is, maakte ze haar droom waar. Via de Hogere Zeevaartschool op Terschelling werd ze nautisch ingenieur en in Wageningen verkeersleider. Via omzwervingen belandde ze op de toren. Hier groeide de blondine uit tot het gezicht van de Brandaris; mediaverzoeken leidde haar werkgever Rijkswaterstaat vooral naar haar.

Binnen het kleine team van verkeersleiders waarvan Van Berkel deel uitmaakt, leidde dat tot jaloezie, stelt zij. ,,Die jaloezie mondde uit in pesterijen, verbale agressie en intimidatie. Collega’s zeiden dat mijn interviews slecht waren. Slecht voor de toren, voor het eiland, voor Rijkswaterstaat. Van hogerhand kreeg ik niets dan complimenten.’’ Ze toont mails waaruit dit blijkt.

,,Jij met je je hoge hakken en blonde haren, je zet ons voor schut, zeiden ze. Een collega zei dat ik de buik had van een afgetrainde politiehond. Anderen zeiden dat ik interviews voor vrouwenblaadjes mocht doen, maar bladen met inhoud aan de mannelijke collega’s moest overlaten.’’ Het is een kleine greep.

Ze voelde zich steeds minder veilig op haar werkplek. Al in juni 2015 gaf ze dit aan aan Wim Bogaert, hoofd district Waddenzee, tijdens een werkbezoek. ,,Hij zei dat ik me er niets van moest aantrekken, dat het jaloezie is en dat ik moest accepteren dat je kop er eenmaal af moet als je die boven het maaiveld uitsteekt.’’

In oktober kaartte ze de situatie aan bij haar leidinggevende, die er niets aan deed. Een tijdje hield ze de pesterijen vol, maar op 11 januari 2016 deed ze toch een melding. ,,Ik schreef dat ik mijn werk in een veilige omgeving wil kunnen doen en met respect behandeld wil worden. De volgende dag meldde Rijkswaterstaat mij ziek.’’

loading

Tot op de dag van vandaag is dat de situatie. ,,Op de vraag waarom ik nu nog steeds thuis zit, kan ik geen antwoord geven. De bedrijfsarts verklaarde me tot twee keer toe beter. Hij stelde zelfs dat elke dag dat ik niet op de toren zit, het slechter zal gaan. Mijn leven, mijn passie is van me afgenomen en ik weet niet waarom’’, zegt Van Berkel emotioneel.

In september 2016 zou ze starten met re-integratie. ,,Toen ik op de toren kwam, zei mijn vrouwelijke leidinggevende tegen mij: ‘Je denkt toch niet dat ik jou laat terugkeren op de Brandaris’. Ik was geschokt en ontredderd. De Directeur Water en Scheepvaart, aan wie ik dit had geschreven, mailde mij in oktober terug dat mijn terugkeer vanzelfsprekend was. Het is nog steeds niet gebeurd.’’

Het net rond Van Berkel werd juist strakker aangetrokken. Na haar melding van pesten werd juist vanaf de werkvloer de onwaarheid verspreid dat ze op non-actief zou staan. Ze toont bewijs hiervoor. ,,Allemaal onwaar, maar mijn naam is aangetast.’’ Inmiddels bood Rijkswaterstaat haar een kantoorbaan in Leeuwarden aan.

Van Berkel heeft advocaat Caroline van Gent in de arm genomen. ,,Er moet op degelijke en onafhankelijke wijze onderzoek worden gedaan naar wat zich op de Brandaris heeft afgespeeld en hoe met de pestmelding is omgegaan’’, aldus Van Gent. ,,Verder is onder meer van belang hoe enerzijds privacy en anderzijds transparantie wordt gewaarborgd. Ik probeer duidelijkheid te krijgen en afspraken te maken over de terugkeer van Nicolette.’’

Naar aanleiding van het plots doven van de Brandaris maandagavond twitterde Van Berkel: ‘Ik hoop dat Rijkswaterstaat mij mijn leven weer teruggeeft in 2018. Dat ik, nadat ik om een veilige werkomgeving, zonder pesten en verbale agressie op de Brandaris vroeg, niet meer op mijn eigen werk mag komen, is verschrikkelijk.’’ Haar bericht leidde tot een flink aantal reacties van volgers. Een aantal van hen startte een actie met als hashtag bringbacknicolette.

Rijkswaterstaat reageert summier. ,,Op de vuurtoren Brandaris op Terschelling is sprake van een geschil op de werkvloer. De kwestie heeft de nadrukkelijke aandacht van Rijkswaterstaat. Er wordt onderzoek naar gedaan. In verband met privacy van betrokkenen doet Rijkswaterstaat verder geen mededelingen’’, stelt woordvoerder Jaap Folkerts.

De reactie verbaast Van Berkel. ,,Ik vroeg om hulp omdat ik werd gepest op de werkvloer. Nu spreekt Rijkswaterstaat van een conflict.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct