Netflixen? Helaas, het huiswerkpakket komt

Netflix. FOTO PIXABAY

Vol plichtsbesef en met groot enthousiasme storten scholen zich op hun taak: onderwijs bieden. Nu dat tot en met 6 april niet op school mag, gebeurt dat online en met huiswerkpakketten.

Basisschool De Mienksip in Buitenpost verandert vanochtend kortstondig in een ‘schoolboeken-McDrive’. In het weekeinde is een noodplan voor thuisonderwijs samengesteld, meldt adjunct-directeur Dicky Douma. Ouders kunnen vanmorgen lespakketten ophalen voor hun kind. Om zo weinig mogelijk ouders in de school te laten worden de pakketten afgegeven via het raam.

Voor leerlingen die hoopten dat de komende schoolloze weken zich zouden vullen met eindeloos Netflixen, gamen en het maken van Tiktok-videootjes: helaas pindakaas.

Gereedmaken technische systemen

Leerlingen uit de vmbo-examenklas van Impulse in Leeuwarden kregen maandagmorgen al hun eerste Engelse les op afstand. Op veel scholen is in het weekeinde doorgewerkt aan het gereedmaken van technische systemen, zodat het schoolleven zo snel mogelijk weer kan worden opgepakt – maar dan met leerlingen die thuis zitten.

Bij Dalton Dokkum, school voor voortgezet onderwijs voor vmbo en havo, waren docenten gisteren druk in de weer. De school werkt volgens het principe van Kunskapsskolan, een Zweedse methode voor gepersonaliseerd onderwijs. ,,Onze 350 leerlingen zijn dus wel gewend zelf aan het werk te gaan’’, zegt directeur Sipke Saakstra.

Maandag kregen de scholieren direct al de melding dat ze zelfstandig verder moesten gaan met hun leerstof. ,,Ze kunnen veel en ze weten wel wat er van hen verwacht wordt’’, aldus Saakstra. ,,Maar we drukken de leerlingen wel extra op het hard dat ze hard blijven werken.’’

Examenleerlingen

Maar dit betekent niet dat de school verder geen omkijken heeft naar de leerlingen. Hoe krijgen ze toch de noodzakelijke instructie om verder te kunnen leren. De leerlingen die in hun examenjaar zitten krijgen voorrang, zo heeft het kabinet bepaald. ,,Die zitten echt te stressen hoor, die willen zelf heel graag verder leren’’, zegt Saakstra. Deze week stond in Dokkum voor deze groep de laatste toetsweek gepland.

Dat loopt nu anders, niet in de laatste plaats als gevolg van landelijke noodmaatregelen. ,,Ik had examenleerlingen wel een mondeling examen willen afnemen via Skype’’, vertelt docent Engels Karin Klaver. Maar ‘tot nader order’ is dat door het ministerie verboden.

'Ik denk dat wij genoeg tijd hebben om de leerlingen goed voor te bereiden, ondanks deze volstrekt unieke situatie'

Moeten de centraal schriftelijke eindexamens, die gepland staan voor de periode van 7 tot 25 mei, uitgesteld worden? Saakstra acht dat nog niet nodig. ,,Ik denk dat wij genoeg tijd hebben om de leerlingen goed voor te bereiden, ondanks deze volstrekt unieke situatie.’’

Ook kinderen op de basisschool kunnen in de meeste gevallen vanaf vandaag alweer aan de slag. Taal, lezen en rekenen vormen de hoofdmoot. Daarbij wordt van ouders wel de nodige inzet gevraagd om hun kinderen te begeleiden. ,,Wij wensen u succes en plezier bij het thuisonderwijs’’, schrijft IKC Teresa, basisschool in Techum.