Netbeheerder Liander ontdekte vorig jaar 53 hennepkwekerijen in Friesland

Foto: ANP

Netbeheerder Liander heeft in 2020 samen met de politie 53 hennepkwekerijen ontdekt waar sprake was van energiediefstal. In het hele verzorgingsgebied van Liander werden 587 kwekerijen opgespoord.

Het aantal opgespoorde hennepkwekerijen in het verzorgingsgebied van Liander is iets lager dan het jaar daarvoor. Door de situatie rond het coronavirus konden gemeenten en politie samen met Liander minder onderzoek doen en opsporingsacties organiseren. In Friesland werd één hennepkwekerij meer opgerold in vergelijking met 2019.

De 587 kwekerijen tapten in totaal 34,9 miljoen kilowattuur illegaal stroom af. Dit is volgens de netbeheerder bijna evenveel als jaarlijks door 10.000 huishoudens wordt verbruikt. Ter illustratie: gemeente Harlingen en Terschelling tellen gezamenlijk even veel huishoudens.

De top 10 Friese gemeenten met meest opgespoorde hennepkwekerijen ziet er als volgt uit:

14 miljoen euro schade

Liander werkt samen met de politie en gemeenten om illegale hennepkwekerijen op te sporen. „Vooral op basis van signalen van omwonenden worden kwekerijen opgerold”, vertelt Marloes de Vink van Liander. De netbeheerder kan niet zelf zien waar illegaal elektriciteit wordt afgetapt. „Voor ons is dat niet zichtbaar omdat het vóór de meter gebeurt.”

Naar schatting heeft Nederland 30.000 hennepkwekerijen waarvan ongeveer 8000 in het werkgebied van Liander, meldt de netbeheerder. Ieder jaar stelen eigenaren van deze kwekerijen 320 miljoen kilowattuur aan elektriciteit van Liander. De schade loopt daarbij op tot ongeveer 14 miljoen euro per jaar. Wanneer de schade niet verhaald kan worden op de overtreders wordt deze doorberekend aan de klant.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Misdaad