SC Heerenveen leefde lang toe naar de halve finale tegen Ajax. ,,Maar we waren uiteindelijk net niet goed genoeg.”

Heel soms waren er momenten, zag Johnny Jansen, om Ajax pijn te doen. Niet dat zijn ploeg veel kansen creëerde – Heerenveen werd immers slechts eenmaal echt gevaarlijk – maar de trainer wees wel op de situaties die aan een mogelijkheid voorafgaan. Een moment bijvoorbeeld waarin de verdediging van de Amsterdammers net even uit het lood stond, waardoor Heerenveen gevaarlijk kon counteren.

Maar ja, verzuchtte Jansen, dan moet je wel de juiste ballen geven. ,,En wij waren op die momenten net te slordig.”

,,We stonden voor rust compact te verdedigen en gaven weinig weg”, zei Jansen. ,,Maar als je dan de bal eenmaal onderschept, dan moet je er ook iets goeds mee doen. Die momenten hebben we echt wel gehad, zeker in de tweede helft. Maar uiteindelijk waren wij net niet goed genoeg om Ajax écht pijn te doen.”

Offday Joey Veerman

Logischerwijs wees Jansen op de mogelijkheid van Mitchell van Bergen, pal nadat Dusan Tadic vanaf de strafschopstip voor de 0-2 had gezorgd. ,,Een heel grote kans”, zei de trainer over zijn vleugelaanvaller, die op Ajax-doelman Maarten Stekelenburg stuitte. ,,Dat zijn de momenten waardoor je weer geloof kunt krijgen in een goed resultaat. Dan kun je proberen om er nog meer druk op te zetten.”

Wat ontegenzeggelijk meespeelde was de offday van Joey Veerman. Normaal gesproken staat de Volendammer elke wedstrijd garant voor een paar levensgevaarlijke ballen, daarmee kansen creërend voor zijn elftal. Veerman voetbalde gisteren echter vooral tegen zichzelf en de barslechte grasmat van het Abe Lenstra-stadion, waar hij zich opzichtig aan ergerde. Voor Jansen reden om zijn spelmaker een kwartier voor tijd naar de kant te halen. ,,Joey zat er niet goed in en irriteerde zich aan zichzelf.”

Jansen vond wel dat Heerenveen als team gedisciplineerd had gevoetbald. ,,Ik heb tegen Ajax een heel ander elftal gezien dan tegen PEC Zwolle (4-1 nederlaag, red.). Ik vind ook dat we er een echte wedstrijd van hebben gemaakt. Alleen moet je ook eerlijk zijn: Ajax was gewoon beter.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
SC Heerenveen
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct