Op de nieuwjaarsreceptie van de provincie werd gediscussieerd over het aaisykjen. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Nestbescherming krijgt er een dimensie bij

Op de nieuwjaarsreceptie van de provincie werd gediscussieerd over het aaisykjen. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Commissaris van de koning John Jorritsma hield de spanning erin: komt er een verbod op het aaisykjen? Binnenkort neemt de provincie een besluit.

Het eerste kievitsei was vrijdag het nieuws van de dag op de nieuwjaarsreceptie in het Provinsjehûs. ,,Ik wurd hast emosjoneel'', sprak Anne Hettinga van Arriva.

Zonder op de besluitvorming vooruit te lopen nam Jorritsma in zijn nieuwjaarsrede al wel een voorschot op de mogelijkheid van een raapverbod. In dat geval wil hij nog steeds een feestje blijven bouwen rond de vondst van het eerste ei. Niet op zijn kamer in het Provinsjehûs, maar in het veld, bij het nest, waar het ei in moet blijven liggen. ,,Dan kom ik langs om het te lotteren en inspecteren en de vinder volgens de Friese traditie te belonen'', zei hij. Doel: de waarde van ,,nestbescherming'' (nazorg) benadrukken.

Ei bewaken

Maar hoe zal dat gaan? Zolang de commissaris niet bij het nest is gearriveerd, zal de vinder zijn ei moeten bewaken. Hij moet voorkomen dat een ander ermee aan de haal gaat of dat een predator het ei rooft. Dat kan lang duren. Stel dat Jorritsma nog in Den Haag is, of dat de vondst in de avondschemering plaatsvindt, dan wordt dat mogelijk overnachten bij het nest. Nestbescherming krijgt er zo een dimensie bij.

,,Dan zetten ze er zolang maar een emmer overheen'', grapt Jorritsma. ,,Maak er een foto van en lotter die foto dan maar'', zegt Henni van Asten (PvdA, Wetterskip Fryslân), een van de vele receptiebezoekers. ,,Leg de krant van die dag ernaast en maak een foto. Dan heb je bewijs'', reageert Sibrand Poppema , voorzitter van het college van bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen, voor wie het de eerste maal was dat hij een nieuwsjaarsreceptie van het Friese provinciebestuur bezocht.

Improviseren

De provincie moet nog scenario's ontwikkelen, zegt woordvoerder Marcel de Jong. Het was in het verleden soms ook al improviseren, vertelt Jorritsma onder instemmend geknik van echtgenote Georgette. Hij moest een- en andermaal inderhaast terugkeren naar Leeuwarden. En het eerste ei bleek ook niet in alle gevallen een geldig eerste ei te zijn.

Rimmer Mulder , receptiebezoeker en oud-hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant, kan met hem meevoelen. Vroeger loofde de krant de sulveren ljip uit voor het eerste ei en de commissaris van toen nog de koningin reikte dat dan uit. In 1994 was er een rechtszaak toen een duo een twake vond, maar dat niet raapte. De heren wilden en kregen wel de sulveren ljip. Iemand die daarna een ei vond en dat wel meenam, vond dat híj recht had op de prijs. De LC liet de traditie los. Mulder constateert tevreden dat de provincie dat nu mogelijk ook gaat doen. ,,Ik gean der fanút dat se it ferbiede sille.''

Petitie

GrienLinks opent op internet de petitie laatliggendatei.nl . ,,Al acht minsken hawwe it tekene'', sprak statenlid Retze van der Honing om 16.30 uur. Twee uurtjes later waren dat er al 45.

Anne Hettinga, topman van Arriva Nederland en lid van de raad van bestuur van Arriva, vindt dat de raaptraditie gewoon moet blijven.

,,Oars ûntnimme wy ússels in typyske Fryske aktiviteit dy't bydraacht oan ús identiteit. By aaisikers sit hielendal níks oan anti-dier. It binne just fûgelfanaten.''

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct