'Nergens liggen zoveel peuken op straat als in het mooie Leeuwarden'

FOTO ANP

Leeuwarden is een prachtige stad, maar het aantal op straat gegooide sigarettenpeuken is schrikbarend hoog. Zegt Alain Muller, die ze opruimt.

Hij is een Fransman met een missie. Alain Muller tourt door Europa en overal waar hij komt, gaat hij de straten op om sigarettenpeuken op te ruimen. Hij heeft zijn tocht The Hummingbird Tour genoemd en doet op Facebook en YouTube verslag van zijn bevindingen.

Sinds kort verblijft Muller, die de tocht voor eigen rekening doet, in Leeuwarden. ,,Ik ben verliefd geworden op de stad en blijf daarom langer.’’ Maar ‘the cigarette situation’ is hier erger dan plaatsen die hij eerder bezocht in Frankrijk en België.

Een schoonmaakactie bij hogeschool Van Hall Larenstein leverde 7,26 kilo aan peuken op. Dat komt neer op een kleine 50.000 uitgedrukte sigaretten, becijfert hij. Bij de actie kreeg hij hulp van vrienden en studenten van de hogeschool.

Schadelijke stoffen

Volgens Muller beseffen mensen niet dat peuken het milieu vervuilen. Volgens berekeningen worden er per seconde wereldwijd 137.000 sigarettenpeuken op straat gegooid. Die bevatten een scala aan schadelijke stoffen, die uiteindelijk in het water terechtkomen.

En in Leeuwarden is het wat dat betreft een vieze boel, stelt de peukenraper vast. ,,Leeuwarden is verder een mooie, nette stad. Alles lijkt schoon. Maar ik heb nog nergens zoveel peuken gezien als hier. Ik hoop dat mensen zich er mede door mijn actie meer bewust van worden.’’ En de peuken voortaan in een afvalbak gooien, hoopt de Fransman.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland