Nepbezorgers PostNL verwisselen bankpassen en ontfutselen pincodes: ook hoogbejaarde man (98) in Dokkum opgelicht

Duizenden euro's gepind met bankpas opgelichte bejaarden. Archief dvhn

Tientallen mensen zijn opgelicht door mannen die zich voordeden als bezorgers van PostNL. De gedupeerden zijn vooral (hoog)bejaarde inwoners van Hoogeveen. Een inwoner van Zaandam (20) wordt als hoofdverdachte gezien.

Bij de rechtbank in Assen bleek dinsdag dat de Zaandammer ervan wordt verdacht dat hij afgelopen najaar 25 keer heeft toegeslagen, waarvan dertien keer in Hoogeveen. Het oudste slachtoffer komt uit Dokkum. Hij is 98 jaar. De meeste gedupeerden wonen in een aanleunwoning of bejaardenflat.

Bij de oplichtingen in Hoogeveen zou de man hulp hebben gekregen van een medeverdachte (20) uit Amsterdam. De wijze van opereren is volgens de officier van justitie in alle gevallen vrijwel gelijk. De slachtoffers worden op hun huistelefoon opgebeld door een man die zegt dat er een pakje wordt bezorgd. Daarbij wordt verteld dat voor de bezorging een bedrag van 1 euro moet worden gepind. Vrij snel daarna komt een man aan de deur. Hij draagt een oranje jas met de opdruk PostNL.

Direct forse bedragen gepind

De slachtoffers, vooral mensen ruim boven de tachtig jaar, krijgen een enveloppe overhandigd met zijn of haar naam en adres met daarin een cadeaukaart. Via een apparaatje moeten de mensen, zoals afgesproken, 1 euro pinnen. Vaak geven ze hun pasje hiervoor af aan ‘de pakketbezorger’, omdat het pinnen lastig gaat. De meeste gedupeerden hebben na afloop een raar gevoel en ontdekken na een tijdje dat zij niet hun eigen bankpas hebben teruggekregen.

De cadeaukaart blijkt leeg te zijn. Ze laten hun bankrekening blokkeren. Bij een groot deel van gedupeerden zijn direct na de oplichting al forse bedragen van de bankrekening gehaald. Van een vrouw in Hoogeveen is bijvoorbeeld 3000 euro gepind. ,,Zij heeft gezegd dat het om haar spaargeld ging voor haar begrafenis”, aldus de rechter. In het totaal zou 30.000 euro zijn buitgemaakt.

PostNL-jas en pinapparaat in auto

In Hoogeveen zijn slachtoffers opgelicht op 16 en 17 december. Op die laatste dag zijn de twee verdachten aangehouden in een donkerblauwe taxi in Hoogeveen. Een gedupeerde van een poging tot oplichting had de ‘pakketbezorger’ zien wegrijden in dat voertuig. De politie was naar aanleiding van eerdere aangiftes al een onderzoek gestart.

De hoofdverdachte uit Zaandam zat achter het stuur van de auto en de medeverdachte was zijn bijrijder. In de kofferbak van het voertuig werd een oranje PostNL-jas gevonden, cadeaukaarten en een mobiel pinapparaat. Er zijn ook bankpassen van slachtoffers gevonden, de Zaandammer had er vijf in zijn broekzak. Beide mannen hadden in totaal ruim 4000 euro contant geld op zak. De hoofdverdachte zit nog steeds in voorarrest.

Verdachten ontkennen

De twee ontkennen allebei dat ze verantwoordelijk zijn voor de oplichting. ,,We waren op roadtrip in Hoogeveen”, verklaarde de hoofdverdachte. ,,Het geld heb ik gewoon verdiend.” Uit het onderzoek is gebleken dat veel slachtoffers bij de wisseltruc een bankpas van een andere gedupeerde hadden gekregen.

De hoofdverdachte is heel vaak herkend op beelden die bij pintransacties met de bankpassen van opgelichte mensen zijn gedaan. Hij heeft volgens de officier van justitie eerder ook toegeslagen in onder meer Harlingen, Sneek, Dokkum, Wormerveer, Sliedrecht en Venray. ,,Vermoedelijk hebben we niet alle benadeelden kunnen opsporen. We hebben ook bankpassen gevonden van mensen die onbekend gebleven zijn.”

Vier jaar cel geëist

De officier vindt dat de verdachten misbruik hebben gemaakt van het vertrouwen van kwetsbare slachtoffers. ,,Wat zij gedaan hebben is schandalig en verraderlijk. De hoofdverdachte maakte in een periode van drie maanden slachtoffer na slachtoffer.” Tegen hem is 4 jaar gevangenisstraf geëist. Zijn medeverdachte hoorde zes maanden eisen. De advocaten van de verdachten zijn nu aan het woord. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland