Nedstede koopt monumentaal Armhuis op Vlieland

Het monumentale Armhuis op Vlieland, nu een restaurant, is gekocht door de vastgoedonderneming Nedstede Groep.

Nedstede-eigenaar Michael van de Kuit noemt het een eer dat zijn bedrijf het pand op de valreep van 2018 in handen heeft gekregen. De invulling als restaurant noemt hij een hoogwaardige passende functie. Clara Spannenburg runt de uitspanning samen met chef-kok Ronald Tausch.

Voor er gegeten kon worden in de twee ‘private dinning-kamers’ en de grotere kamers voor gasten werd het gebouw gebruikt voor kerkelijke en sociale activiteiten. Daarvoor was het letterlijk een armhuis, opvangplek voor armen en wezen. Vanaf 1632 konden oud-zeelieden er al terecht voor een bed en eten.

Hulp voor iedereen

In 1678 werd de opvang uitgebreid met andere groepen. Niet alleen Vlielanders kregen er onderdak, ook mensen van elders konden er aankloppen voor hulp. Zo was er in het gebouw een mogelijkheid om drenkelingen op te vangen die op Vlieland terecht waren gekomen na een scheepsramp.

In 1950 kwamen de kerkelijke en sociale activiteiten in het pand. De kerkenraad deed het pand op initiatief van oud-burgemeester Rob van der Mark voor een symbolisch bedrag over aan de Stichting Monumentenbehoud Vlieland.

In 1997 werd het Armhuis gerestaureerd en in 2001 opende het restaurant dat beroemd is tot ver buiten het eiland. In 2016 werd alles van binnen volledig geschilderd en werden de houten vloeren in ere hersteld. Sindsdien waan je je volgens Nedstede 350 jaar terug in de tijd als je het Armhuis binnenstapt.

Lees ook: Hete Soep: Carte blanche in de bedstede van het Armhuis

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement