Nederland is aangiftemoe

De politie loopt jaarlijks honderdduizenden aangiftes mis, omdat slachtoffers van misdrijven niet naar de politie gaan. Ze denken dat niets met hun aangifte gebeurt.

Politie en justitie beweren al jaren dat Nederland veiliger wordt, omdat er steeds minder aangiftes binnenkomen. Uit een recent verschenen stuk van het ministerie van Veiligheid en Justitie blijkt dat die daling deels is te wijten aan aangiftemoeheid onder burgers.

Het stuk concludeert dat de aangiftebereidheid de laatste tien jaar spectaculair is gedaald: ‘Als deze in 2014 op het niveau van 2005 had gelegen, zou de politie circa 300.000 aangiftes meer hebben ontvangen.’

Nederland niet per se veiliger

Vorig jaar registreerde de politie 1 miljoen misdrijven, terwijl dat er in 2005 nog ruim 1,3 miljoen waren. ,,Dit bewijst helemaal niet dat Nederland veiliger wordt”, stelt Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP. ,,Ik ben de goednieuwsshow van justitie zat. Het is schokkend dat honderdduizenden Nederlanders geen aangifte meer doen van strafbare feiten.”

Ook Slachtofferhulp Nederland is bezorgd. ,,Zonder aangifte start de politie geen onderzoek, behalve bij huiselijk geweld”, zegt woordvoerder Eline Buijs. ,,Daders kunnen dan niet gepakt en gestraft worden.”

Minder aangiftes

Uit slachtofferenquêtes van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat vorig jaar van 27 procent van de misdrijven aangifte werd gedaan bij de politie. Tien jaar eerder was dat nog 35 procent. Vooral van vandalisme en bedreiging wordt tegenwoordig nauwelijks nog aangifte gedaan. Van de Kamp schrijft de daling van de aangiftebereidheid onder meer toe aan de sluiting van tweehonderd politiebureaus. ,,Sinds de start van de Nationale Politie is de afstand tussen burgers en politie groter geworden.”

Het ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigt de zorgen over aangiftemoeheid. Ambtenaren van het ministerie schrijven dat ‘veel mensen met een lage opleiding, lage sociale status en korte aanwezigheid in Nederland niet goed de weg weten naar de instanties en instituties van het recht’. Uit de slachtoffer-enquêtes komt naar voren dat mensen twijfelen of de politie wel actie onderneemt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct