Nazorg na Intensive Care-opname kan beter: helft mensen na jaar niet voldoende hersteld

MCL. ANP

Het Medisch Centrum Leeuwarden gaat de nazorg van patiënten die op de Intensive Care hebben gelegen verder verbeteren. Van de mensen die op de nazorg-poli komen, is bijna de helft na een jaar nog niet voldoende hersteld.

Dat meldt Lise Beumeler, die promotie-onderzoek doet op de IC-afdeling van MCL. Jaarlijks bezoeken gemiddeld honderd unieke patiënten de nazorgpoli. Volgens Beumeler komen er veel meer patiënten in aanmerking voor nazorg.

MCL is bezig met het opzetten van een speciaal revalidatieprogramma voor mensen die langdurig zijn opgenomen op de IC, oftewel minstens twee dagen.

Zo’n opname is een heftige levensgebeurtenis en kan traumatische gevolgen hebben voor de patiënt en diens omgeving. Maar ook de lichamelijke effecten zijn niet te onderschatten, memoreert Beumeler. Een deel slaagt er niet in binnen een jaar na de IC-opname het werk weer te hervatten. ,,Vergelijk het met een fikse griep, daarna voel je je wat slap. Na een IC-opname kun je dat een heel aantal keren vermenigvuldigen. Spierkrachtverlies, problemen met eten en angsten en onzekerheden, kun je verwachten.”

Patiënten belanden op de Intensive Care als een of meerdere vitale lichaamsfuncties worden bedreigd. In verband met levensgevaar is er dan intensieve behandeling vereist. De combinatie van klachten na zo’n opname staat bekend als het Post-Intensive Care Syndroom, terwijl naasten het Post-Intensive Care Syndroom voor Familie kunnen oplopen.

Voor informatievoorziening en lotgenotencontact houdt MCL in het beursgebouw in Leeuwarden drie kenniscafé’s. Het eerste IC-café is op dinsdag 17 maart en gaat over de Post-Intensive Care Syndromen. In juni volgt nog een café over voeding voor, tijdens en na de IC-opname en in oktober over terugkeer in de maatschappij. Beumeler: ,,Deze groep heeft echt baat bij een speciaal traject.”

home
net-binnen
menu