Natuurmuseum Fryslân is dit jaar officieel een dierentuin, maar alleen voor giftige beesten

Het gilamonster is een giftige woestijnbewoner uit de Verenigde Staten. Meer nog dan om zijn gif is deze hagedis berucht om zijn krachtige beet. Als hij eenmaal toehapt laat hij niet snel weer los. Foto Shutterstock

Het Natuurmuseum Fryslân staat het komende jaar officieel te boek als dierentuin, maar dan wel eentje met alleen giftige beesten.

Spinnen, slangen als koningscobra en pofadder, schorpioenen, kikkers en het gilamonster. Alleen dieren van de giftigste soort zullen van 15 februari tot en met 3 januari 2021 te zien zijn tijdens de tentoonstelling GIF. Ze worden volgende maand per vrachtwagen van Spanje naar Leeuwarden overgebracht en moeten bij het aanbreken van de voorjaarsvakantie gewend zijn aan hun terraria in Natuurmuseum Fryslân.

Om de dertig soorten - die deel uitmaken van een veel bredere expo over het voorkomen van gif in de natuur - te mogen tonen aan publiek moest het Natuurmuseum een officiële dierentuinvergunning aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, zegt conservator Tom van Slooten. ,,Die heb je al nodig als je meer dan zeven dagen per jaar wilde dieren laat zien aan publiek.’’

De aanvraag ging vergezeld van een partij documenten, om te verzekeren dat de veiligheid en het welzijn van de gevaarlijke dieren geborgd zijn. Uiteindelijk kwam een visitatiecommissie het Natuurmuseum inspecteren, voor er goedkeuring werd verleend.

‘Geen prettige dieren’

De komst van de giftige beesten gaat gepaard met een reeks veiligheidsmaatregelen, zegt Van Slooten: ,,Dit zijn geen prettige dieren, dus we moeten op alles voorbereid zijn.’’ En dus zijn brandweer, veiligheidsregio, een dierenarts en het Medisch Centrum Leeuwarden precies op de hoogte van de namen en risico’s van de tijdelijke levende have van het museum.

,,Er ligt een compleet aanvalsplan klaar voor het geval dat er iets misgaat’’, zegt Van Slooten. Onderdeel hiervan is de komst van een laboratorium, waaraan momenteel wordt gebouwd. Hier worden alle veiligheidprotocollen bewaard en staan straks koelkasten met alle mogelijke antiserums tegen gif van de slangen en andere dieren.

Spaanse verzorger

Het lab is ook de uitvalsbasis van de gespecialiseerde Spaanse verzorger die meekomt met de dieren. Van Slooten: ,,Die zal zes dagen in de week aanwezig zijn om het voeren en verzorgen van alle beesten en het schoonhouden van de terraria voor zijn rekening te nemen. Verder komt niemand met ze in contact.’’

De dieren worden tentoongesteld in dubbelwandige glazen bakken die in de grote zaal en verwarmde tenten op de overdekte binnenplaats komen te staan. Halverwege het jaar zullen nieuwe dieren en andere soorten worden verwelkomd voor de afwisseling en om mensen te verleiden tot een herhaalbezoek.

Fokprogramma

Als alles volgens plan verloopt zal de tijdelijke dierentuin worden gekoppeld aan een fokprogramma, zodat bezoekers getuige kunnen zijn van de geboorte van jonge dieren. De dieren komen van het Spaanse bedrijf Grupo Atrox, dat gelieerd is aan de dierentuin van Madrid en zich buigt over de voortplanting van bedreigde soorten.

GIF was in 2018 in een iets andere vorm te zien in Naturalis Biodiversity Center in Leiden. Videomateriaal van Naturalis waarin tv-bioloog Freek Vonk de hoofdrol speelt, zal ook in Leeuwarden worden vertoond, al mag het Natuurmuseum daar vanwege afspraken over de rechten geen reclame mee maken.