Natuurbegraafplaats Sondel oké ondanks ‘discriminerende’ kist

De natuurbegraafplaats bij Sondel mag worden aangelegd. Een ‘discriminerende’ kist, zoals NCPN’er Sake Barelds de restricties op de kistgrootte betitelde, verandert daar niets aan.

De kwestie kwam al meerdere malen aan de orde in de raadszaal in Joure, maar sinds woensdagavond is de kogel dan echt door de kerk.

Beheerder Ab van Middelkoop kan los met zijn natuurhof. Onder de voorwaarde dat er niet begraven wordt in kisten die hoger zijn dan 40 centimeter. Dit vanwege de grondwaterstand.

Restrictie

Dat er aan laatste huizen een restrictie verbonden is, ziet hij niet als probleem. ,,In een kist van 40 centimeter met een plat deksel past vrijwel iedereen’’, liet hij eerder al eens weten.

De begraafplaats komt bij de Bremer Wildernis, tussen Sondel en Ruigahuizen. Erin is plaats voor 800 graven.

De Stichting Gaasterlân Natuerlân vreest schade voor de natuur en ageerde ertegen, tot de Raad van State aan toe. Maar die veegde de laatste bezwaren in januari van tafel.

Onderzoek

CDA, VVD, ChristenUnie, D66, PvdA en FNP waren voor. GroenLinks laakte het proces en stemde tegen. De Burgerpartij ook. Die schermde met een onderzoek, waaruit zou blijken dat ,,bepaalde stoffen’’ na honderd jaar nog in de bodem zouden zitten.

,,Bedoele jo dat minsken dy’t tidens harren sykte bepaalde chemyske medisinen hân ha dêr net begroeven wurde meie?’’, merkte CDA’er Roel Roelevink vervolgens op. Burgemeester Fred Veenstra kwam daarop met resultaten, die de bevindingen van de Burgerpartij tegenspraken.

De NCPN kon evenmin akkoord gaan, echter om een heel andere reden. ,,Dy lykkiste fan fjirtich sintimer’’, daar zat het ‘m in, aldus Sake Barelds. ,,Je wurde oan’t yn it grêf diskriminearre, dêrom stim ik tsjin.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement