Het is eind september en dat betekent dat fanfareorkesten hun najaarsconcerten weer houden. Door de coronaperikelen is dit jaar echter alles anders.

Het fanfareorkest Kunst & Genoegen van Dronryp bedacht zelf al een alternatief: flashmobs op verschillende locaties in het dorp. De Dronrypsters waren helemaal klaar voor hun nazomeravondconcert op 26 september, maar de eerdere persconferenties van het kabinet gooiden roet in het eten.

,,Wy binne allegearre frijwilligers, dus dat is dreech. It wurdt dan in te grut risiko”, geeft voorzitter Annemarie Bruinsma aan.

Flashmobs

Als alternatief bedachten ze zaterdag verschillende flashmobs door het hele dorp.

,,It wie in grut sukses. Wy ha op fjouwer ferskillende plakken yn it doarp spile. Minsken wiene tige entûsjast. Immen sei dat se der echt ferlet fan hienen. Dat it wie wol foar werhelling fetber.”

Niet elk dorp heeeft een alternatief. Gerard van Dijk is voorzitter van Muziekvereniging Soli Deo Gloria uit Ternaard. Ook daar gaat het najaarsconcert niet door. Sterker nog, er staat helemaal niks meer op de planning: ,,Wy studjearje no muzykstikken yn, dy’t letter faaks fan pas komme. Wy hawwe earst neat op de planning stean. Puer út ûnwissens.”

Verhuizing naar de sporthal

Bij Advendo in Franeker staat wel weer een concert gepland. Daardoor hebben ze voor iedere oefensessie een heuse volksverhuizing naar de sporthal. Ook het drumstel moet worden verhuisd. Het zorgt voor ergernis bij voorzitter Marjan de Beer: ,,Wy binne mei in grutte groep, dat wy moatte wol, mar it is neat wurdich. Ek bringt it ekstra kosten mei him mei.”

Repeteren doen ze niet voor niks. In november staat er een concert gepland, vanwege een afstudeerproject van een student van het conservatorium.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct