Muzikant Piter Wilkens (midden) en vinoloog Steve Sibson (rechts) gooien het supergeheime kruidenmengsel voor ‘De Sjiruch’ in een vat jenever. Distillateur Joeke Triemstra regelt de luchtaanvoer, zodat het mengsel goed in beweging blijft. Daarna gaat de klep van het vat voor een maand dicht.  FOTO NIELS DE VRIES

Na troebele jaren is de Weduwe Joustra weer opgestaan

Muzikant Piter Wilkens (midden) en vinoloog Steve Sibson (rechts) gooien het supergeheime kruidenmengsel voor ‘De Sjiruch’ in een vat jenever. Distillateur Joeke Triemstra regelt de luchtaanvoer, zodat het mengsel goed in beweging blijft. Daarna gaat de klep van het vat voor een maand dicht. FOTO NIELS DE VRIES

De dynastie bij Weduwe Joustra in Sneek is na zes generaties doorbroken: oud-directeur Heleen Sonnenberg is weg bij de Weduwe. Maar de befaamde distilleerderij en wijnhandel herpakt zich na troebele jaren. De bezieling voor de beerenburg is terug.

De emoties zitten nog diep, dat zie je aan de buitenkant ook. In een charmant bovenzaaltje van het vijftiende-eeuwse pand aan het Kleinzand in Sneek, waar al meer dan anderhalve eeuw beerenburg gemaakt en verkocht wordt, vertelt vinoloog Steve Sibson van Weduwe Joustra over het opkrabbelen van het beroemde familiebedrijf na de schokgolven van een faillissement. ,,De afgelopen drie jaar zijn alleen wederopbouw geweest, maar we zijn uit de shit.’’

Meegesleept in ellende

Even leek het einde nabij voor het 155 jaar oude familiebedrijf. In 2016 viel Koninklijke Distilleerderij Dirkzwager uit Schiedam plots om, als gevolg van boekhoudfraude bij dochteronderneming Mitra. Dirkzwager, het moederbedrijf van Weduwe Joustra, sleepte de Snekers mee in de ellende van dat faillissement. Sibson, hoofdschuddend: ,,Er hingen wel zestig bv’s onder dat bedrijf.’’ De Sneker winkel moest zelfs een poosje dicht.

Saskia Boomsma luistert naar het verhaal van Sibson. ,,Het was een heftige periode’’, knikt ze. Samen met haar broer Chantoine is ze eigenaar van Boomsma Distilleerderij (anno 1883, vijfde generatie) in Leeuwarden - ook al zo gerenommeerd. Het was Boomsma dat Weduwe Joustra in 2016 met een overname redde van de ondergang. Sibson: ,,Dat is een fantastische keuze geweest.’’ Boomsma: ,,Er zat wel veel emotie bij. Het is allemaal in twee weken besloten.’’

,,Heb je de omzet al gezien?’’, vraagt hij haar. ,,Het was hier zaterdag een gékkenhuis. Ik heb misschien wel zevenhonderd mensen binnen gehad.’’ Met de komst van de Leeuwarders (Saskia komt elke week wel even langs) waait er weer bezieling door de Weduwe, zegt-ie. ,,We waren amateurs, maar nu zijn we professionals. We hebben daarvoor veel ruimte gekregen.’’ Boomsma: ,,Het is zo langzamerhand bijna één teampje. We versterken elkaar.’’

Hoofdzakelijk investeren

Er viel wel wat te winnen, legt Boomsma uit. ,,Ze moesten hier bijvoorbeeld gaan draaien op ons boekhoudprogramma. Artikelen scannen bij de kassa: dat hadden ze nooit gedaan. Alles was oud, van de bottelmachine tot de administratie. Het is nog altijd vooral investeren.’’ Sibson: ,,Onze methode was eerst: de deur opengooien en flessen het land in slingeren.’’

De wederopstanding van de Weduwe Joustra heeft ook een pijnlijke, delicate kant. Ze praten er liever niet over, al is het onvermijdelijk. Heleen Sonnenberg, hét flamboyante, energieke gezicht van de Weduwe, heeft definitief afscheid genomen van het bedrijf. Daarmee komt er een eind aan de Sonnenberg-dynastie van zes generaties.

Saskia Boomsma: ,,De Weduwe gaat door zonder Heleen. Dat is heel jammer, al zijn we goed uit elkaar gegaan.’’ Sibson, bewogen: ,,We moeten een streep onder alles zetten, we moeten opnieuw beginnen. Maar we blijven haar in ons hart altijd koesteren. Heleen is hier niet weg te denken. ’’

Beerenburg voor gevorderden

Een nieuwe beerenburg, met smaakinvloeden van muzikant Piter Wilkens, markeert deze week de ‘herstart’ die Weduwe Joustra in Sneek wil maken.

Vinoloog Steve Sibson droomde al jaren van een intens recept uit de toverketels in de brouwerij. Hij verwerkte het laatste beetje vocht tussen de groene kruiden, wanneer de reguliere beerenburg al uit het vat is, tot ,,beerenburg met een plus’’. Die plus is een alcoholpercentage van 40 procent tegenover de gangbare 32 procent. Saskia Boomsma: ,,Het is heavy stuff .’’

‘De sjirurch’ is genoemd naar de hit van Piter Wilkens waarin hij een ode brengt aan zijn ‘sjamaan en alderbêste maat’: de beerenburg. Wilkens komt al twintig jaar over de vloer bij de Weduwe. Sibson: ,,Ik heb hem gevraagd om me te helpen met de smaak.’’ Wilkens: ,,Dit is foar de leafhawwer. It hat in lekkere, bittere neismaak. Moatst it net sûpe, moatst it priuwe... It giet om de belibbing.’’

Zo’n nieuwe borrel staat niet zomaar in de winkel – helemaal als er geflirt wordt met medische verwijzingen. De Stiva (Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie) keurde het etiket met militaire precisie. In de volksgeschiedenis is beerenburg een heilzaam middel, je mag het zo niet verkopen. Het tweede vat is sinds gisteren in de maak.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct